"Cunami zaraženih" u Londonu: Kilometar duga improvizovana bolnica sa 4.000 kreveta i dve mrtvačnice VIDEO

Londonske državne bolnice suočene su sa "stalnim cunamijem" ozbiljno obolelih od novog koronavirusa, rekao je jedan zdravstveni zvaničnik Kris Hopson.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.03.2020.

15:44

Ilustracija: Getty Images/ Handout

On je dodao da se bolnice istovremeno nose sa velikim brojem zaraženog medicinskog osoblja.

Pošto su znatno povećale kapacitet prijema u intenzivnoj nezi poslednjih nedelja, bolnice u Londonu treba da se suoče sa "eksplozijom" broja teško obolelih pacijenata, sa svojevrsnim "stalnim cunamijem", rekao je Kris Hopson.

Medicinskog osoblja zaraženog korona virusom negde je 30 i 40 odsto, a na nekim mestima čak i 50 odsto, rekao je Hopson i dodao da se govori o stopama bolovanja među lekarima "bez presedana".

Po bilansu od srede, u Velikoj Britaniji je umrlo 463 osobe od novog koronavirusa a 9.529 ljudi je zaraženo.

Naučnik Nil Ferguson, koji savetuje Vladu o postupanju tokom pandemije, rekao je za BBC da se nadaju da će možda za tri nedelje mere početi da "ravnaju krivulju" broja zaraženih, koja zasad i dalje naglo raste.

Vlada je poručila 10.000 respiratora od firme Dajson, koja proizvodi usisivače.

Da bi pomoglo zdravstvu, prijavilo se 560.000 građana - dobrovoljaca.

Improvizovana bolnica sa 4.000 kreveta i dve mrtvačnice

Zbog pogoršanja situacije, vlada je naložila opštu izolaciju i objavila da se iduće nedelje otvara privremena poljska bolnica s 4.000 kreveta u konferencijskom centru u Londonu.

U toku su radovi da se "Eksel centar" pretvori u improvizovanu bolnicu.

Jedan od radnika objavio je snimak na kome se vidi kilometar dug hodnik.

"Nisam ozbiljno shvatao ovaj virus dok nisam video veličinu ovog prostora", rekao je on i apelovao na sugrađane da, ukoliko ne shvataju ozbiljno koronavirus, to počnu da rade, jer se Britanci očigledno spremaju za visoku stopu smrtnosti.

Planirano je da u okviru kompleksa budu i dve mrtvačnice.

Po medijima, čak desetine takvih privremenih objekata bi mogle da budu postavljene širom Velike Britanije. Cilj je da se izbegne "italijanski scenario" sa ophrvanim bolnicama, što se odražava u rastu broja umrlih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: