Grenel potvrdio: Od Prištine tražim - ukinite takse, odmah, a od Beograda... VIDEO

Specijalni Trampov izaslanik Ričard Grenel izjavio da Priština mora da ukine takse, a da će od Beograda tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja KiM.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2020.

12:13

Grenel potvrdio: Od Prištine tražim - ukinite takse, odmah, a od Beograda... VIDEO
FOTO TANJUG / STR / bb

Grenel inače sutra dolazi u Beograd, gde će razgovarati s predsednikom Srbije.

On se danas u Prištini sastao s mandatarom za sastav nove kosovske vlade Aljbinom Kurtijem.

"Važno je da se nastavi dalje u ekonomskom razvoju, da takse uvećane za 100 odsto moraju biti uklonjene. To je jedina stvar koja mora biti uklonjena, a u isto vreme mora biti zaustavljena kampanja za povlačenje priznanja koju vodi Srbija", rekao je Grenel.

Američki diplomata u Berlinu je rekao da će i od drugih političkih predstavnika u Prištini, sa kojima će se sastati, tražiti da takse uvećane za sto odsto na robu iz Srbije i BiH budu ukinute.

Očekuje se da će se, nakon sastanka s Kurtijem, Grenel sastati i sa predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom.

On je rekao da je njegova misija isključivo posvećena ekonomskom razvoju i da takse moraju biti uklonjene da bi se dalje napredovalo.

Specijalni izaslanik američkog predsednika poruku o ukidanju takse preneo je sinoć i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju.

Grenel sutra dolazi u Beograd, gde će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Grenel je ponovio da ga ne zanimaju unutrašnji problemi na kosovskoj teritoriji i da, kako je rekao, pokušava da ignoriše političke sukobe u vezi sa formiranjem prištinske vlade, kao i da ne želi u njima da učestvuje.

Pozvao je političke lidere Albanaca da poštuju zakone i da ne komentarišu razgovore o formiranju vlade u medijima.

Izaslanik američkog predsednika je rekao i da je Trampova administracija bila vrlo uspešna u dosadašnjem rastu kosovske ekonomije, kao i u pružanju pomoći preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: