EU će odložiti početak pregovora

EU odlaže zakazane pregovore o uključivanju Hrvatske zato što Zagreb nije u potpunosti sarađivao sa Haškim tribunalom.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.03.2005.

11:02

Default images

Izvori EU su precizirali da će predsedavajući Unije Luksemburg u sredu na sastanku Saveta ministara EU preneti ministrima spoljnih poslova da Hrvatska nije ispunila uslove EU, jer nije Haškom tribunalu izručila optuženog generala Antu Gotovinu.

"Predsedavajući EU-a ne vidi mogućnost da pregovori počnu 17. marta", rekao je jedan diplomata, dodajući da bi promena situacije predstavljala "ogromno iznenađenje".

Zakasnela odluka

Glavni tužilac Haškog tribunala kaže da odluka vlasti Hrvatske da zamrznu sredstva Ante Gotovine stiže kasno.

"To je vrlo dobro, ali je sada prekasno. Oni su to morali da učine pre nekoliko godina ili kada je na vlast došla nova Vlada, prošle godine", rekla je Karla del Ponte."Ja želim Gotovinu i veoma sam zahvalna Evropskoj uniji na podršci zato što bi bez toga bilo teško da dođemo do Gotovine, Kardažića i Mladića Očekujem svu trojicu", kaže ona.

Presedavajući EU, premijer Luksemburga Žan Klod Junker, izjavio je da pregovori s Hrvatskom o njenom pridruženju EU neće početi u četvrtak ako do tada Gotovina ne bude izručen Hagu. Junker je to rekao posle sastanka s predsednicima Odbora za spoljnu politiku parlamenata zemalja-članica EU, Evropskog parlamenta i zemalja-kandidata za ulazak u EU. Predsedavajući EU je podsetio da će konačnu odluku da li će pregovori početi 17. marta ili ne doneti ministri spoljnih poslova EU u sredu i da za sada nije postignut konsenzus o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: