85 godina od ubistva kralja Aleksandra: "Tad je počela smrt države, a mogla je da preživi 1990"

Kralj Aleksandar Karađorđević ubijen je - na današnji dan 1934. u Marselju.

Izvor: B92, Prva

Sreda, 09.10.2019.

10:03

85 godina od ubistva kralja Aleksandra:
Screenshot/TV Prva

Posle 85 godina od atentata, o pobedniku u dva balkanska i Velikom ratu, o njegovoj istorijskoj ulozi, tragičnoj sudbini govorio je za Prvu televiziju Vuk Drašković, autor knjige "Aleksandar od Jugoslavije".

"Sastavljam Namesništvo... Slutim, predosećam, da ću biti ubijen. Musolini će biti naredbodavac, a ustaše moje ubice. Italija, Mađarska i Bugarska, zaverile su se protiv mene. Ubiće me zbog Dalmacije i zbog Jugoslavije. Ali, varaju se svi oni da će, kada ja umrem, umreti i ova država". To je kralj Aleksandar Karađorđević rekao vajaru Ivanu Meštroviću. I ubijen je.

"Nisu se prevarili, umrla je država, ja mislim da je njena smrt počela ubistvom u Marseju. Obnovljena Jugoslavija je imala šansu da preživi, možda devedesete godine kada je ponuđeno da prečicom uđemo u tadašnju Evropsku zajednicu, i kada su Amerikanci nudili brzi ulazak Jugoslavije, kako bi spasili zemlju, u NATO alijansu, pod uslovom da se zemlja demokratizuje i odveže od kumunističkog poretka", kazao je Drašković.

On kaže da su komunisti bili duboko upleteni u ubistvo kralja Aleksandra.

"Saradnja između dve terorističke organizacije, ovde u zemlji zabranjene ustaške i komunističke", naveo je on.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: