Interventna oko crkve: Policija ponovo zabranila liturgiju na Ivanovim koritima

Uprava policije i ove godine je zabranila da se na praznik Preobraženja u crkvi posvećenoj ovom prazniku na Ivanovim koritima služi liturgija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2019.

13:49

Interventna oko crkve: Policija ponovo zabranila liturgiju na Ivanovim koritima
Ilustracija: Depositphotos/Mehaniq

Policija je postupala po rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je zabranilo održavanje službe, iako je Mitropolija crnogorsko-primorska, kako su kazali, uredno prijavila njeno održavanje i pravni tim Mitropolije na ovo rešenje uložio žalbu Upravnom sudu, na koju nije dobijen odgovor, prenosi CdM.

Više od 15 policajaca i interventna vozila koja su bila raspoređena oko crkve Preobraženja na Ivanovim koritima onemogućili su sveštenicima Mitropolije crnogorsko- primorske i predsedniku Crkvene opštine Cetinje da uđu u hram ispod Lovćena.

Iz Mitropolije je saopšteno da je nezapamćeno da se u savremenoj Crnoj Gori zabranjuju bogosluženja i to u hramu koji je svojina Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ovakvo postupanje i zabrane Svetih službi Božijih nisu karakteristika savremenih društava", smatraju u Mitropoliji.

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je zbog bezbednosnih razloga zabranila, na Preobraženje, sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve da u crkvi posvećenoj tom prazniku na Ivanovim koritima kod Cetinja služe liturgiju povodom slave tog hrama, prenosi portal javnog servisa Crne Gore - RTCG.

"MCP je uložila žalbu Upravnom sudu na rešenje Odeljenja bezbednosti Cetinje. Upravni sud je cenio navode žalbe i presudom je odbio tužbu MCP kao neosnovanu, navodeći da su navodi žalbe bez uticaja na donošenje drugačije sudske odluke", saopšteno je iz crnogorske policije. Mitropolija crnogorsko-primorska danas ranije saopštila je da oni nisu dobili odgovor od Upravnog suda nakon podnošenja žalbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: