EU ima samo jedan uslov za liberalizaciju viznog režima Turske

Zamenica portparola Evropske komisije Nataša Berto reagovala je na izjavu turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua.

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2019.

17:10

EU ima samo jedan uslov za liberalizaciju viznog režima Turske
EPA/Stephanie Lecocq

Čavušoglu je ranije izjavio da će Ankara odustati od sporazuma o readmisiji ukoliko državljani Turske ne dobiju bezvizni režim.

Berto je na to rekla da su obe strane i dalje posvećene sprovođenju zajedničke izjave i da je sprovođenje sporazuma o readmisiji uslov za liberalizaciju viznog režima.

U intervjuu za TGRT, Čavušoglu je rekao da Turska neće čekati na vratima Evropske unije i da je bilo dogovoreno da sporazum o readmisiji i bezvizni režim za građane Turske stupe na snagu u istom trenutku, preneo je grčki list Katimerini.

"Analitičari smatraju da su se komentari Čavušogla odnosili na sporazum između EU i Turske iz 2014. godine, koji Ankara nije uspela da sprovede", navodi Katimerini.

Čavušoglu je najavio otkazivanje sporazuma o readmisiji migranata sa Evropskom unijom, ako taj blok ne ispuni obećanje o bezviznom režimu za turske državljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: