Srpska manjina besna jer se u Mađarskoj uči da je Nikola Tesla Hrvat

Srpska manjina u Mađarskoj je nezadovoljna što se u mađarskim udžbenicima istorije Nikola Tesla predstavlja kao naučnik hrvatske nacionalnosti, javlja RTV.

Izvor: hina, index.hr

Sreda, 10.07.2019.

15:30

Srpska manjina besna jer se u Mađarskoj uči da je Nikola Tesla Hrvat
Foto: Gettyimages/Herbert Barraud / Stringer

Srbi u Mađarskoj nameravaju da traže ispravku ove tvrdnje, prenosi hrvatski Indeks.

"Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog porekla", prenosi RTV deo teksta iz udžbenika "Istorije", u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika.

"S tim problemom se, u stvari, suočavamo već decenijama, pa smo, između više uglednih Srba, odabrali da našu školu nazovemo baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj", izjavila je direktorka vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegijuma "Nikola Tesla" u Budimpešti Jovanka Lastić.

Prema njenim rečima "sama obrazovna ustanova malo toga može da učini da se propust ili greška ispravi. Sa više uspeha može da nastupi Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebalo jasno da ukaže na činjenice o poreklu čuvenog naučnika“.

Direktorka iz Budmipešte misli da hrvatska ima jak lobi u Mađarskoj.

"Kao član Nacionalnog veća za izdavanje udžbenika na sledećoj sednici ću izneti svoje stanovište o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i uticaj hrvatske zajednice u Mađarskoj”, dodala je Jovanka Lastić.

RTV prenosi podatke s "Wikipedije" na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla "Srbin rođen 10. jula 1856. godine u pravoslavnoj, svešteničkoj porodici u Smiljanu, u Lici, tada u Habsburškoj monarhiji i da je kasnije postao srpsko-američki naučnik svetskog glasa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: