Španjolka će preuzeti vođstvo socijal demokrata u Evropskom parlamentu

Španjolka Iraće Garsija treba da preuzme vođstvo grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, prvi put će jedna žena biti na čelu tako važne poslaničke grupe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

22:30

Španjolka će preuzeti vođstvo socijal demokrata u Evropskom parlamentu
Ilustracija: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Do sada su samo Zeleni, četvrta po veličini grupa u Evro-parlamentu imali kopredsednicu.

U trci s Iraće Garsijom bio je predsednik grupe Napredni savez socijalista i demokrata, Nemac Udo Bulman (63) ali je danas rekao da odustaje od kandidature. On je evropski poslanik 20 godina i vodio je poslaničku grupu od 2018.

Posle evropskih izbora 26. maja nastupilo je veliko trgovanje za vodeća mesta u institucijama EU, kako u Parlamentu, tako u Evropskom savetu i na čelu Evropske komisije.

Socijaldemokrate, kao i desna grupacija PPE izgubili su mesta na izborima čime je okončano istorijsko vodjstvo te dve stranke u Evroparlamentu. Zeleni kao "porodica centra" su na izborima ojačali.

Predsednik grupe socijaldemokrata treba zvanično da bude određen sutra.

Garsija bi mogla da ima koristi od uspeha španskih socijalista na poslednjim evropskim izborima i da se nametne kao šefica evro-socijalista. Ona je pozvala na izgradnju Evrope koja će biti više solidarna, socijalna, feministička i ekološka.

Garsija ima 44 godina, rođena je kod Bilbaoa u Baskiji, i već ima dug staž u Evropskom parlamentu gde je poslanica od 2004. Aktivistkinja je Španske socijalističke radničke partije (PSOE) od mladosti, i prethodno je od 2000. do 2004. bila poslanica španskog parlamenta.

Po obrazovanju je socijalni radnik i važi za blisku španskom premijeru Pedru Sančesu.

Ona je na čelu delegacije španskih socijalista u Evropskom parlamentu od 2017. i jedan od potpredsednika Evropske socijalističke partije od decembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: