Index: Četnici se ponovno postrojili u BiH VIDEO

Više stotina pripadnika četničkog pokreta iz BiH i Srbije okupilo se danas u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, navodi hrvatski portal Index.hr.

Izvor: B92

Nedelja, 10.03.2019.

11:45

Index: Četnici se ponovno postrojili u BiH VIDEO
Screenshot/Youtube

Reč je, kako navodi Index, o osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji hiljada muslimana Bošnjaka i Hrvata.

U uniformama koje asociraju na one koji su nosili četnici tokom Drugog svjetskog rata, kao i uz njihova obeležja i ratne zastave, oko 200 okupljenih postrojilo se u središtu Višegrada.

Razlog zbog kog se sledbenici četničke ideologije već godinama okupljaju upravo u martu u Višegradu je činjenica da je Mihailović u okolini tog gradića zarobljen 1946. godine u akciji tadašnje jugoslovenske službe državne bezbednosti, navodi Index.

Nakon hapšenja mu je suđeno, izrečena mu je smrtna kazna zbog odgovornosti za ratne zločine koje su počinili četnici pod njegovim zapovedništvom, a potom je streljan, verovatno u maju 1946, podseća još hrvatski portal i dodaje da su vlasti u Srbiji u sklopu procesa rehabilitacije nacističkih saradnika iz Drugog svetskog rata to osigurale i za Mihailovića jer je Viši sud u Beogradu 2015. godine proglasio ništavnim suđenje sprovedeno 1946. godine pa je Mihailoviću posmrtno vratio građanska prava.

"Sramota je da državne institucije nemo posmatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama. Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je veoma malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu nego i širom BiH", izjavila je za portal Faktor Bakira Hasečić, predsednica udruženja "Žena-žrtva rata" koja je i sama proterana iz Višegrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: