U Briselu prvi put zvanično pomenuta "korekcija granica"

U Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta su usvojeni nacrti rezolucija o napretku partnera sa Zapadnog Balkana u evropskim reformama.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.10.2018.

16:41

U Briselu prvi put zvanično pomenuta
Foto: GettyImages

Nacrtu rezolucije o Srbiji su pridodata dva amandmana u kojima se navodi da "svaki sporazum o mogućem preinačenju granice između Srbije i Kosova može biti prihvatljiv samo ako se o tome saglase obe strane i ako takav sporazum vodi računa o opštoj stabilnosti regiona i u skladu je s međunarodnim pravom".

Te nacrte na plenarnom zasedanju treba da usvoji ceo Evropski parliament.

“Srbija i region dobro napreduju ka Evropskoj uniji i naročito je važno da sprovedu reforme vladavine zakona i imaju dobre susedske odnose”, rekao je u Briselu izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Makalister.

U nacrtu se navodi da je dijalog pokrenut uz posredovanje EU "temeljni okvir za sporazum" Beograda i Prištine i daje se podrška "samo sporazumu koji omogućava normalizaciju odnosa" dve strane, tako da to ne zaoštri granične probleme i ne bude pretnja stabilnosti regiona.

Makalister je podvukao da su zemlje Zapadnog Balkana geografski, istorijski i ekonomski bliski partneri EU, da sve imaju evropsku perspektivu i "evropska kuća neće biti potpuna bez njih".

"Mogući datum ulaska u članstvo EU zavisi isključivo od toga kad će svaka od tih zemalja usvojiti i sprovesti sve zakone Unije", predočio je on.

Makalister je naveo da u nacrtu rezolucije stoji da je Srbija "ostvarila izvestan napredak u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala", dok se za Crnu Goru, pored ostalog, kaže da je "ostvarila umeren napredak u jačanju nezavisnosti, transparentnosti, uvidu, profesionalizmu i delotvornosti pravosuđa".

On je rekao da svi izveštaji pokazuju da zemlje regiona "moraju više da rade da bi se usaglasile s vrednostima EU, posebno kad je reč o ljudskim pravima, suzbijanju korupcije i reformama državne uprave i pravosuđa".

U predlogu rezolucije na izveštaj koji je podneo izvestilac Maklister, Evropski parlament pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen konstruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

U nacrtu rezolucije o Srbiji se ukazuje na propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principijelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se "garantovala nezavisnost i efikasnog pravosuđa" i poziva Srbija da "osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: