Pacoli: Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je tražio od Albanije da ne sedi skrštenih ruku u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Petak, 14.09.2018.

18:42

Pacoli: Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku
screenshot

"Tražio sam da Albanija ne sedi skrštenih ruku u ovom procesu, već da bude sastavni deo našeg cilja. Naš cilj je dijalog sa Srbijom. Albanija da bude prisutna. Ako mogu EU i SAD, zašto ne Albanija?“, rekao je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli.

On se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Kos-sev.

„Ja sam tražio od albanske strane da ne stoji skrštenih ruku, da nam pomogne. Albanija može mnogo da doprinese“, rekao je takođe Pacoli.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o viznoj liberalizaciji.

„Ove godine mi činimo napore da Kosovo dostigne svoj cilj slobodnog kretanja, i u tom smislu, mi tražimo podršku i od Albanije“, rekao je dalje Pacoli, posle sastanka sa Bušatijem.

On je dodao da će sa Bušatijem otputovati u Njujork, gde će da održe zajedničke sastanke o liberalizaciji viza.

Bušati je izjavio da će Albanija da pruži podršku u tom procesu.

„Siguran sam da će se ovaj izazov prevazići i da će Kosovo da bude uključeno na belu šengensku listu. Sada više nema izgovora da se ne završi ovaj proces“, rekao je on.

Pacoli i Bušati su takođe razgovarali i o produbljivanju saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Bušati se takođe sastao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom kosovske skupštine Kadrijem Veseljijem.

Veselji je ocenio da će po završetku procesa dijaloga Kosovo da dobije mesto u UN „u granicama sa kojima je proglasila nezavisnost i međunarodno priznata“.

Haradinaj je zatražio podršku Albanije na putu evropskih integracija, učlanjenju Kosova u Interpol i u druge međunarodne organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: