Skupština SCG bez kvoruma

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2004.

12:40

Default images

Skupština SCG nije raspravljala o smeni šefa diplomatije Vuka Draškovića zbog nedostatka kvoruma.

Sednici je prisustvovalo 60 poslanika iz Srbije i 17 iz Crne Gore, tako da je nedolazak crnogorskih poslanika onemogućio raspravu o inicijativi radikala. Za raspravu je nedostajao samo jedan poslanik iz Crne Gore.

Šef poslaničke grupe DPS-a, Ivan Kalezić, odbacio je tvrdnje da je nedostatak kvoruma rezultat dogovora vladajućih koalicija iz Srbije i Crne Gore: "Danas je iz DPS-a bilo osam poslanika, znači, mi smo omogućili da se sjednica održi, međutim, crnogorska opozicija nije bila u kompletnom sazivu i zato nije bilo kvoruma. Bilo bi dosta nekorektno da raspravljamo o čoveku koji danas nije bio prisutan i da sudimo o njemu u njegovom odsustvu."

Predsednik Skupštine Zoran Šami rekao je novinarima da je sednicu zakazao jer tako nalaže zakon. Upitan zbog čega se raspravlja o smeni Draškovića u danu kada on, kao predstavnik državne zajednice, pred Savetom bezbednosti obrazlaže Plan za Kosovo i Metohiju – Šami je rekao da to pitanje treba postaviti poslanicima koji su inicijativu pokrenuli, a ne njemu. "Uobičajeno je i normalno da stranke koje dolaze iz opozicije, kad procene da to treba da čine, pokreću pitanja nepoverenja o ovom ili onom ministru. Ja vam na to pitanje ne mogu odgovoriti. Kao predsednik parlamenta, moje je da to stavim na dnevni red, a onda će se videti šta o tome misli parlament koji je jedini nadležan da o tome nešto misli", rekao je Šami.

Sa takvim ocenama nije se složio bivši predsednik Skupštine Dragoljub Mićunović, rekavši da zakazivanje sednice predstavlja "veliki promašaj rukovodstva Skupštine": "To da je samo reč o zakonskoj obavezi, ja taj formalizam ne razumem. Onoga dana kada ministar spoljnih poslova govori u Savetu bezbednosti, gde će biti govora i o Kosovu, i o saradnji sa Haškim tribunalom, da se toga časa raspravlja o njegovom kredibilitetu ovde – kakav je onda njegov kredibilitet tamo kad mu svako može dodati cedulju – vi više niste ministar, pa, prema tome, šta vi ovde tražite, šta vi ovde pričate."

Podsetimo izglasavanje nepoverenja Vuku Draškoviću tražili su radikali zbog njegove izjave da je na Kosovu u vreme Miloševićevog režima sprovođeno etničko čišćenje Albanaca. Podršku inicijativi Srpske radikalne stranke najavili su i poslanici SPS-a.

Nova sednica sa istim dnevnim redom trebalo bi da bude zakazana za 25. maj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: