Vladika Grigorije za Nedeljnik: Zašto odlazim u Frankfurt

Ekskluzivno za novi broj Nedeljnika vladika Grigorije govorio je o odluci da napusti mesto episkopa zahumsko-hercegovačkog i preseli se u Frankfurt.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

07:59

Vladika Grigorije za Nedeljnik: Zašto odlazim u Frankfurt

Intervju Nedeljniku prvi je koji je vladika dao nakon iznenadne odluke na proteklom Saboru SPC.

"Kada se, poslednjeg dana saborskog zasedanja, raspravljalo o sudbini Eparhije frankfurtske i sve Nemačke, između ostalog, postavilo se i pitanje ko bi mogao da se prihvati tog zaduženja i sedne na tamošnji episkopski tron", kaže on na početku.

"Budući da do rešenja, ni posle višečasovne rasprave, nismo uspeli da dođemo, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije predložio je da ja preuzmem tu obavezu i odgovornost, obrazlažući taj svoj predlog činjenicom da u obavljanju arhijerejske dužnosti imam višedecenijsko iskustvo, ali da isto tako, zbog svojih godina, imam i dovoljno energije i entuzijazma da se posvetim novoj misiji", ispričao je za novi broj Nedeljnika vladika Grigorije.

"Vladičin predlog mi se učinio smislenim. Moja jedina molba bila je ta da novog zahumsko-hercegovačkog vladiku biraju među hercegovačkim monasima koji poznaju tamošnji narod i prilike. Predložio sam oca Dimitrija koji je istinski monah i isposnik, molitvenik i smirenouman čovek. O tome sam odavno razmišljao. Imao sam na umu da novi hercegovački vladika ne mora biti vičan biznisu i politici. Jer mnogo toga je izgrađeno, a eparhija je ekonomski stabilna i nezavisna, pa je samim tim i politički nezavisna. Novi episkop ima mogućnost da radi ono što najbolje zna - da se moli Bogu i propoveda. To je bila moja vizija."

Vladika Grigorije je rekao da odlazak u Nemačku doživljava kao "još jednu misiju te, u izvesnom smislu, i izazov, a sa svešću da je i jedno i drugo moguće samo uz Božju pomoć".

"Veoma je važno za svakog čoveka to idenje napred, u susret novim obavezama, dužnostima, odgovornostima te izazovima koje život pred nas postavlja. Statičnost već sama po sebi nije dobra i ponekad su promene nužne kako bismo se trgli i pomerili iz životne zaparloženosti i prividne sigurnosti na koju smo navikli", rekao je on između ostalog.

Vladika Grigorije za novi broj Nedeljnika govori i o svom odnosu sa Aleksandrom Vučićem, o tome kako je devedesetih organizovao studentske proteste, kako je izgradio političku nezavisnost Eparhije zahumsko-hercegovačke, u kakvom stanju ostavlja ratom podeljenu Hercegovinu, o književnosti, fudbalu...

U novom broju Nedeljnika čitajte još:

Uz novi Nedeljnik svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku

- Fajnal for: Željko Obradović i Real

- Ko će eksploatisati srpski litijum

- Sofijski bumerang: Odjeci samita

- Veliko istraživanje Miše Brkića: Kako su šezdesetosmaši srušili privrednu reformu

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Polivanje ledom u Sofiji

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Nova italijanska vlada

- Forbsova lista milijardera u Nedeljniku

- Medenizmi: Zajednica srpskih kontejnera

- Razgovor u Sočiju: Nenad Popović

- Kolumna Draže Petrovića: Kad se na Dan mladosti sretnu Vučić i Tito

- Ekskluzivna kolumna pisca Marija Vargasa Ljose

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Ekskluzivni intervju: Prof. dr Ivanka Popović, novi rektor Beogradskog univerziteta

- Sportske igre mladih: Politička diverzija na splitskoj rivi

- Kako se Ejbel Ferara proveo u Beogradu

- Fenomen princa Harija: Neki su prinčevi jednakiji od drugih

- Psihologija liderstva: Rat polova

- Feljton Čedomira Antića: Istorija 21. veka

- Intervju: Boris Vlastelica, Repetitor

- Intervju: Fran Perea o tajni "Seranovih"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: