Niš: Biće još protesta, sutra od 10h kad dođe Mihajlović

Građani Niša nastaviće da protestuju zbog odluke grada da aerodrom bude ustupljen državi, odlučeno je na trećem protestnom skupu na centralnom gradskom trgu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2018.

20:59

Niš: Biće još protesta, sutra od 10h kad dođe Mihajlović
Foto: Tanjug / STR

Kako je odlučeno, u utorak će protest početi u 10 časova ispred Gradske kuće, jer je pre podne najavljen dolazak potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović u Niš.

Okupljanja će do dana održavanja Skupštine grada biti svakodnevno organizovana na zahtev građana koji su burno reagovali na predlog da se protest "zamrzne".

Predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) predočili su okupljenim građanima da je odluka o privremenom prekidu protesta doneta zbog predstojećih praznika, ali većina okupljenih nije prihvatila takav predlog.

"Nemamo šta da praznujemo, zovite ljude da izađu na ulice, zovite radnike da izađu iz fabrika", zahtevali su okupljeni građani.

Čuli su se i predlozi za protestne šetnje i da se protesti organizuju ispred kuće gradonačelnika Niša.

Spomenka Filipović, jedna od najstarijih učesnica protesta, istakla je da su protesti jedini način da Nišlije sačuvaju aerodrom.

"Moramo da protestujemo svakog dana, oni ne smeju da održe sednicu Skupštine. Ako ne protestujemo svakog dana, mogu lako da nas prevare. Rekli su da će skupštinsko zasedanje biti 10. aprila, a možda ga već sutra održe", rekla je Filipovićeva.

Jovana Strahinjić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kazala je da će se organizacijom protesta i pitanjima aerodroma ubuduće baviti koordinacioni odbor koji su formirali predstavnici većeg broja organizacija civilnog društva, među njima i predstavnici te koalicije i UPSS-a.

Jedan od lidera UPSS-a Đokica Jovanović rekao je da je koordinacioni odbor danas okvirno definisao svoje zahteve.

Rečeno je da će narednih dana protesti biti organizovani u 17 časova.

"Tražimo da sednica Skupštine grada ne bude održana, da gradonačelnik i Gradsko veće podnesu ostavke, a da se o ekonomskoj opravdanosti ustupanja aerodroma državi raspravljana javnoj raspravi", rekao je Jovanović.

Gradsko veće Niša u petak je donelo odluku da se aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi republičkoj vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: