Premijer izvadio milion evra: Ko mi da ime, njemu novac

U Slovačkoj traje istraga o ubistvu mladog istraživačkog novinara i njegove devojke, koji su nađeni mrtvi pre par dana. Premijer ponudio milion evra nagrade.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

12:10

Premijer izvadio milion evra: Ko mi da ime, njemu novac
Foto: Getty Images

Vest da su novinar Jan Kucijak i njegova devojka pronađeni mrtvi u njegovoj kući u nedelju, nedaleko od Bratislave, objavljena je u ponedeljak i od tada policija intenzivno pokušava da rasvetli ovaj slučaj. Kako kažu iz policije, u kontaktu su sa službama u Češkoj i Italiji.

Zbog ubistva je održana i vanredna konferencija za novinare na kojoj je, pored šefa policije, govorio i slovački premijer Robert Fico, koji je na konferenciju za štampu doneo milion evra, namenjenih svakome ko pomogne u istrazi. Novac je stavio na sto ispred novinara i rekao: "Naš prioritet je zaštita slobode govora i garantovanje sigurnosti novinarima."

Prema pisanjima slovačkih medija, koje je preneo Jutarnji list, u korupciju koju je istraživao ubijeni novinar umešani su i glavna savetnica pri kancelariji slovačkog premijera Marija Troškova i Vilijam Jasan, sekretar u slovačkom Veću sigurnosti.

Fico se na konferenciji za novinare osvrnuo i na te medijske spekulacije. "Nemojte bez dokaza povezivati nevine ljude s dvostrukim ubistvom. To je van svake pameti. To više nije smešno", rekao je Fico.

Navodi se i da je ubijeni Kucijak posebno pratio korupcionaške afere, među kojima je i ona o mogućoj povezanosti poslovne zajednice sa socijaldemokratskom strankom na vlasti SMER-SD. Kako piše dnevnik SME, Kucijak je bio spreman da objavi članak o mogućim političkim vezama italijanskih poslovnih ljudi koji se pak sumnjiče za povezanost s mafijom "Ndrangetom" koja deluje i u Slovačkoj.

Britanski novinar Tom Nikolson, koji je radio na istim aferama kao i Kucijak, izjavio je "da su u svakom slučaju, slovačkim tajnim službama poznata imena gangstera".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: