"Igramo šah bez dame i topa, da sateramo kralja u ćošak"

Govoreći o Kosovu, predsednik Srbije upotrebio poređenje sa šahom. "Igramo bez dame i topa i pokušavamo kralja da sateramo u ćošak i osvojimo remi."

Izvor: B92, RTS

Sreda, 28.02.2018.

08:08

FOTO: Tanjug/ Kabinet Predsednika Srbije

Aleksandar Vučić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, govorio o jučerašnjim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom je govorio o Kosovu. Kako je rekao, mišljenje Nemačke i Srbije o tome kakav kompromis bi trebalo da postignu Srbija i Kosovo veoma se razlikuje.

"Merkelova me nije kritikovala, jer je poštovala moju hrabrost. Izneo sam rešenja koja nisu stereotipna i s kojima nisu svi saglasni. Ja sam rekao da uvek saslušam sve kritike, ali i da moram da kažem šta mislim. Mislim da je važno da postignemo kompromis jer ako ga ne postignemo, imaćemo teške posledice", rekao je Vučić.

On je potom situaciju oko Kosova uporedio s partijom šaha. "Mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat. Da našeg kralja sateramo u ćošak a da nam njihovi pešaci ne dozvole da se pomerimo i da izvučemo remi. Do sada smo samo gubili i ništa nije na našoj strani. I danas pokušavamo taj remi, da se vratimo na tablu i skoncentrisano, bez dame i topa, da nastavimo igru", objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti tako da "igra" i Merkelova je to razumela. "Mogu da se odmaknem od tog pitanja i ostavim to, ali nam niko neće vratiti damu i topa", zaključio je Vučić.

Podsetimo, Vučić je u intervjuu za TV Prva takođe govorio o Kosovu, ali i o beogradskim izborima, a šta je tom prilikom rekao čitajte u posebnoj vesti. Pogledajte ceo intervju na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: