Još pljušte reakcije: "Izetbegović odabrao ulogu Hamasa"

Bura u regionu zbog intervjua bošnjačkog člana Predsedništva BiH za “Dojče vele“ i dalje ne jenjava.

Izvor: B92

Nedelja, 19.11.2017.

10:11

Još pljušte reakcije:
Foto: EPA/Jack Taylor

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, saopštio je da su nove pretnje ratom, koje je ponovo u Mostaru uputio bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, pokušaj radikalizovanja Bošnjaka i njihovog okretanja od Evropske unije i NATO, kao i da je Izetbegović "svesno odabrao ulogu Hamasa", prenosi Hina.

Agencija navodi da je Izetbegović i nedavno u intervju za "Dojče vele" izneo tvrdnju da bi bio spreman na rat ukoliko Republika Srpska pokuša da se otcepi od Bosne i Hercegovine.

Hina navodi da je Izetbegović, tokom obeležavanja godišnjice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, rekao da su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba i dodao da takav scenario bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

"Ako prete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu da dele Mostar i druga mesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prete i mi nećemo pretiti. Nećemo dopustiti da se revidira istorija", rekao je Izetbegović.

Hina prenosi da iz HNS BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava da preusmeri Bošnjake protiv evroatlantskog puta BiH i usmeri BiH u sferu evroazijskog utjecaja, direktno suprotstavljenog EU i NATO.

"Otvorenim pretnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju nivoa ekstremizma", navodi se u saopštenju.

Navodi se da HNS BiH upozorava da će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

"To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje nivoa samoodrživosti ove države i evropski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom delu sveta", zaključuje HNS BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: