Mogerinijeva napustila sastanak, "uvredio je Haradinaj"

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini napustila je sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog zahteva premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

12:08

Mogerinijeva napustila sastanak,
Tanjug / Screenshot

On je zahtevao da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Kako Tanjug nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspektive.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice diplomatije EU Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Na sajtu Evropskog saveta je navedeno da je održan drugi sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju EU i Kosova.

Tom prilikom je, kako se navodi, istaknuta važnost kontinuiranog angažovanja u dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje EU kao i značaj primene svih postignutih dogovora bez odlaganja.

U saopštenju se, međutim, ne pominje da je EU otkazala prethodno najavljenu konferenciju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i visoke predstavnice EU Federika Mogerini, kao ni da je šefica evropske diplomatije, kako su preneli izvori Tanjuga u Briselu, napustila sastanak, uvređena zbog insistiranja Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja ”pitanje agende”.

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o ”lošoj amosferi” koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Navodi se i da je šefica EU diplmatije to shvatila lično i napustila sastanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu od preuzianja premijerske funkcije.

On je pored učešća na sednici Saveta za SSP EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: