Vojni prikaz, protest i koncert povodom Dana oslobođenja

Centralnom svečanošću na aerodromu Batajnica, uz više manifestacija, skup opozicije i koncertom u centru grada biće obeleženo oslobađanje Beograda.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

07:18

Vojni prikaz, protest i koncert povodom Dana oslobođenja
Ilustracija: Thinkstock

U Batajnici će biti prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije kao i avioni MiG-29 koji su nedavno dopremljeni iz Rusije.

Svečanosti "Sloboda 2017" prisustvovaće najviše državno rukovodstvo, predvođeno predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, a javnost će na batajničkom aerodromu prvi put imati prilike da vidi lovce MiG-29 koje je Rusija poklonila Srbiji, kao i novu savremenu opremu koja je nabavljena za Vojsku Srbije.

Prvi put će biti predstavljeno 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opemom, a pored njih, u prikazu će učestvovati i oko 130 vozila.

U statičkom delu prikaza biće predstavljeno i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije, a u letačkom prikazu učestvovaće 30 letelica Vojske Srbije i ruska akro grupa "Striži" (Lastavice), koja takođe leti na avionima MiG-29.

Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane, kapije aerodroma Batajnica biće otvorene za posetioce od devet do 11 časova.

Ulaz na aerodrom biće omogućen na kapijama 1, 1A i 2, koje će biti obeležene, a nalaze se na putu Batajnica-Nova Pazova dok parking na aerodromu i ispred aerodorma Batajnica neće biti dozvoljen.

Saobraćaj od centra Batajnice do Nove Pazove, kao i isključenje sa autoputa kod Novih Banovaca ka Batajnici, biće zatvoreni za privatna vozila a linije gradskog prevoza biće pojačane iz centra Batajnice i Nove Pazove do aerodroma.

Prethodno će u devet časova na zgradi Doma Vojske biti otkrivena spomen-ploča prvom srpskom foto-reporteru Risti Marjanoviću, dok će u 10 časova biti položeni venci na Spomenik oslobodiocima Beograda u Ruzveltovoj ulici, a u 11.15 i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Državno obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda biće završeno u 18 časova u Narodnom pozorištu svečanom akademijom pod nazivom "Kavkaski orah" na kojoj će govoriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas će obeležiti i Pokret slobodnih građana (PSG) skupom na Trgu Republike pod nazivom "Beograd se voli - Beograd se brani", posle koga će predstavnicima Skupštine grada i Radiotelevizije Srbije, PSG predati zahteve za poštene izbore.

Skup na Trgu Republike, koji će početi u 19 časova, podržao je predsednik Inicijativnog odbora Narodne stranke Vuk Jeremić, a kako je najavljeno, okupljenima će se obratiti predsednik PSG Saša Janković, profesorka Srbijanka Turajlić i glumac Sergej Trifunović.

Na istom mestu u 20 časova, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održaće protestni koncert kojim se, kako je najavljeno, "slavi ideja grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni".

Na koncertu će nastupiti grupe Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje kao i MC Cjofo, uz podršku Đ Filipa.

U borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije, koje su trajale od 12. do 20. oktobra 1944. godine, poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crv ene armije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: