Da li su Crnogorci "prepisali" od Hrvata?

Zavod za školstvo Crne Gore sapštio je da je za planove i programe za školski predmet fizičko obrazovanje preuzeo rešenja iz Hrvatske.

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

23:45

Da li su Crnogorci
Thinkstock

Precizirano je da tu postoji "velika identičnost".

Zavod je reagovao pošto su hrvatski mediji preneli da je ta institucija kopirala hrvatske planove i programe iz pojedinih predmeta.

Kako prenosi Jutarnji list, planovi i programi iz nekoliko predmeta, koji su dostupni na sajtu crnogorskog Zavoda za školstvo, "od reči do reči" su prepisani, a zapravo se radi o predlogu hrvatske reforme obrazovanja, o kome još nije postignut dogovor.

To je po pisanju hrvatskog dnevnog lista otkrila Ljiljana Handžek, učiteljica iz Zagreba koja je radila na hrvatskoj kurikularnoj reformi, i koja je pročitala pojedine programe crnogorskog Zavoda.

"Slučajno sam naletela na stranice Zavoda za školstvo Crne Gore. Pogledala sam paušalno njihov novi program za predmet fizičko vaspitanje i pomislila, gle kako Crnogorci dobro rade. Tek kad sam bolje proučila, shvatila sam da je to najvećim delom prepisan i preveden naš dokument kurikuluma", rekla je Liljana Hanžek, prenosi Jutarnji list.

Zavod je priznao da je u planovima i programima za predmet fizičko vaspitanje "identičnost velika".

"Pripremajući se za izradu Predmetnog programa Fizičkog vaspitanja, tražili smo uzore iz zemalja u okruženju... Našim potrebama i mogućnostima najviše je odgovarao model koji je urađen u Hrvatskoj, pa smo ga u značajnoj meri koristili i prilagodili našim uslovima", pojasnio je Zavod za školstvo Crne Gore.

Objašnjeno je da "autentičnost napora u obrazovanju ne isključuje opserviranje najkvalitetnijih iskustava drugih u cilju realizacije punih potencijala sve dece" i navedeno da je crnogorski obrazovni sistem "kompatibilan" sa slovenačkim.

"Sa druge strane, jako cenimo ono što je u Hrvatskoj urađeno na ovom polju, te naše nadležne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primenjiva u našim uslovima. Stoga je kod predmetnih programa moguće da se pojave umerene identičnosti. Ono gde identičnost jeste velika jeste Fizičko vaspitanje", zaključuje se u reagovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: