Ramazanski bajram - Bajram namaz u Bajrakli džamiji

Muslimani slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ramazanski bajram obeležava kraj posta, i slede dani veselja - dani Bajrama.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

08:00

Ramazanski bajram - Bajram namaz u Bajrakli džamiji
Ilustracija: GettyImages

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom Bajram namaz. Organizuju se i javne svečanosti, ljudi razmenjuju poklone i posete.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

Centralna bajramska molitva (namaz) povodom Ramazanskog bajrama obavljena je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Bajram namaz koji prethodi jednom od dva najveća islamska praznika Bajramu počinje 45 minuta nakon izlaska Sunca.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u Bajrakli džamiji poželeo je svim muslimanima srećne bajramske dane i dodao da je bajramsko jutro prilika da se svi podsete na obavezu da vode brigu o svojoj porodici i učestvuju u izgradnji i promenama u društvu, jer kao što je potrebno stalno voditi brigu i raditi popravke na kući, tako treba brinuti o društvu.

"Moramo se kretati, u stajanju je smrt", kazao je Nasufović.

On je kazao da je Bajram prilika da svi zamole Boga da ih osnaži u veri, moralu, zajedništvu.

"Učini nas snažnim da se suprotstavimo svakom nasilju, ;da sačuvamo svoju veru i domovinu, da ;živimo složno sa svojim komšijama", rekao je Nasufović.

Bajram se proslavlja tri dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: