Avioni sleteli u BG, stigla deca "zarobljena" na Kipru

Oba aviona koja su otišla na Kipar po trinaestoro dece iz Srbije koja su od nedelje uveče bila zarobljena na aerodromu u Larnaki sletela su u Beograd.

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2017.

03:12

Avioni sleteli u BG, stigla deca
Foto: GettyImages

Dva aviona su sletela na aerodrom "Nikola Tesla" oko 2.50 posle ponoći, potvrđeno je za B92.net sa aerodroma.

Problem je nastao kada deci iz Kulturno-umetničkog društva"Izvor" carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

"Deca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umetničkom društvu na 'okupiranoj' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo", izjavio je ranije Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije.

Nije poznato ko je sve bio u avionima s obzirom na to da je vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić ranije izjavio da u neće biti mesta za sve.

"Treba da dođu dva aviona po nas, s tim što ne možemo svi da stanemo u njih, pa će nas troje da ostane i vratićemo se 19. aprila", rekao je Tošić.

Tošić navodi da je KUD "Izvor" trebalo da gostuje na festivalu folklora u mestu Girne (na grčkom Kirenija).

"U Larnaku smo krenuli u nedelju oko ponoći i sleteli smo oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu", objasnio je Tošić.

U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova po decu su otišla dva aviona "Er Pinka".

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović pozvao sve koji planiraju slična gostovanja u inostranstvu da o tome obaveste Ministarstvo, jer bi im, kako je rekao, naša diplomatska mreža sigurno na vreme ukazala na probleme koji mogu da nastanu.

On je precizirao da se radi o delu teritorije Kipra koji priznaje jedino Turska i niko više, tako da je i sama odluka kiparskih vlasti nešto što je očekivano.

"Srbija ne može ni na koji način da stoji iza organizacije ovakvih manifestacija i poseta i zato je dobro da se u punoj koordinaciji ove stvari dogovaraju. Mi bismo skrenuli pažnju da je to veliki problem, koji je praktično nerešiv, tako se i pokazalo, da se ovim putem ne može stići na taj festival", dodao je Odalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: