Petak, 06.01.2017.

16:31

Sneg paralisao region, Evropu i SAD

Obilne snežne padavine paralisale su puteve u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji, otkazano je na desetine letova, a više hiljada građana ostalo je bez struje.

Izvor: Beta, Tanjug

Sneg paralisao region, Evropu i SAD
Foto: Tanjug

U Rumuniji, koja je najviše pogođena nevremenom, glavni auto-putevi na jugu i istoku zemlje su zatvoreni zbog snega. Otkazani su polasci 40 vozova zbog snega na šinama.

Kako je naveo visoki i zvaničnik za vanredne situacije Raid Arafat, iz ugroženih područja su evakuisana 622 čoveka kojima je potrebna dijaliza i 126 trudnica.

Dva reaktora rumunske nuklearke na Dunavu snabdevaju strujom petinu rumunskih potrošača, a jedan reaktor je ugašen zbog obilnih snežnih padavina.

Zbog loših vremenskih uslova zatvoren je i aerodrom u bugarskom gradu Varni na Crnom moru, a odloženo je i na desetine letova sa međunarodnog aerodroma u Bukureštu.

Ledeni talas i snežne padavine izazvali su haos i na putevima u Srbiji. U lančanom sudaru u Nišu povređeno je 17 osoba, među kojima šestoro dece.

Lančani sudar dogodio se na izlazu iz grada, a u njemu je učestvovalo tridesetak vozila. Saobraćaj na auto-putu je obustavljen, a na pojedinim lokalnim putevima stvaraju se smetovi visine i do dva metra. Lokalni zvaničnici navode da su bespomoćni pred naletima vetra.
Foto: Tanjug
Oko 650 sela u Bugarskoj ostala su bez struje zbog jakih vetrova i obilnih snažnih padavina. Meteorolozi upozoravaju da će se temperature za vikend spustiti na minus 20 stepeni, zbog čega je izdato više upozorenja, a na građane se apeluje da ostanu u kućama.

Na teritoriji Hrvatske temperatura je pala ispod nule, čak i duž jadranske obale, zaustavljajući trajekte.

Sela na severu Crne Gore bukvalno su odsečena, loši vremenski uslovi dovode do kašnjenja u saobraćaju, a vlasti apeluju na građane da ostanu u kućama i da bez preke potrebe ne kreću na put.

Od primorskih gradova jedino je u Herceg Novom izmereno svega plus dva stepena, dok je u ostalim mestima temperatura u minusu.

Najniže temperature izmerene su na Žabljaku, u Kolašinu i Pljevljima, od minus 12 do minus deset stepeni. Veoma hladno je i u drugim mestima, a u Podgorici, takođe, temperatura je pala ispod nule.

Najviše snega, do pola metra, palo je na Cetinju i u Plavu, a nešto manje na Žabljaku, Kolašinu i Šavniku. U Rožajama i Andrijevici visina snežnog pokrivača je oko 40 centimetara, u Beranama 38, Pljevljima 30, Bijelom Polju 26 i u Nikšiću dvadesetak centimetara.
Foto: Tanjug
U poslednjih 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopštio je danas Centar za bezbednost pri poljskoj vladi i apelovao na Poljake da pozovu policiju čim primete nekoga čijem životu preti mraz.

Oluja Aksel spustila je sinoć temperaturu u Nemačkoj na minus 25 stepeni.

Veoma je hladno i na severu Evrope. U Finskoj je izmereno minus 23 stepena, a slična temperatura zabeležena je i u Litvaniji. Zbog olujnih vetrova u Norveškoj otkazani su polasci trajekata na ruti zapadno od Kopenhagena.

Ledene temperature i loši vremenski uslovi blokirali su i delove SAD. Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na zimsku oluju u istočnoj Alabami, Džordžiji, uključujući Atlantu, kao i delove Karoline i Virdžinije.

Otkazani su časovi u nekoliko američkih saveznih država, a u Alabami i Džodžiji je proglašeno vanredno stanje zbog dolazeće snežne oluje, koja je odnela prvu žrtvu na putu u Kentakiju.

Većina škola u Kentakiju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji je zatvorena zbog obilnog snega. Zimski vremenski uslovi izazivaju neprilike i u Severnoj Karolini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: