EU očekuje što pre dijalog Beograd-Priština

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2003.

22:00

Default images

Evropska unija očekuje da dijalog vlasti u Beogradu i kosovskih Albanaca počne "hitno, što pre", uprkos pogoršanoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, jer upravo zato ne smeju biti ugroženi ti pregovori od bitnog značaja. To su u ponedeljak agenciji Beta rekli izvori EU u Briselu, istakavši da će dijalog Beograd-Priština i "nasilje koje tome nikako ne ide u prilog", biti u središtu pažnje sutrašnjih razgovora visokog predstavnika EU, Havijera Solane, i novog šefa UNMIK-a, Harija Holkerija. Solana i Holkeri će razmotriti i kako prevladati nasilje i ubistva srpskih civila na Kosovu, što, po oceni zvaničnika bliskih Solani, upravo predstavlja pokušaj da se podriju pripreme za pregovore srpskih vlasti i Prištine.

Upadljivo je da se talas nasilja poklopio sa početkom rada Holkerija, koji, kako ističu u Briselu "ima dobru komunikaciju i sa Beogradom i sa Prištinom". Otud i očekuje da obe strane ispune datu političku obavezu da će pokrenuti razgovore o "praktičnim pitanjima od obostranog značaja" koji mogu otvoriti put razmatranju i onih još važnijih problema, navode izvori. Zvaničnici NATO i Evropske unije su, istovremeno, ocenili da je "u izvesnoj meri smušeno i nejasno" šta se tačno zbiva i ko stoji iza nasilja albanskih grupacija u Makedoniji koje sebe nazivaju "vojskom" i pokušavaju da pripišu "politički profil", a koje su, u stvari, uveliko povezane sa švercerima droge i oružja. Zaključak Brisela je da je u pitanju "pre svega remećenje javnog reda i mira i reakcija makedonske policije za ponovno uspostavljanje zakona i javnog reda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: