Batić predložio uvođenje Kodeksa za nosioce vlasti

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2003.

15:23

Default images

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić predložio je u nedelju donošenje Etičkog kodeksa nosilaca javnih funkcija, koji bi isključivao zloupotrebe, korupciju, nepotizam i uticaj vlasti. Batić je, u saopštenju koje će biti prosleđeno učesnicima na narednom Predsedništvu DOS-a, naveo da se u srpskoj vlasti na svim nivoima nalaze "u najvećem broju slučajeva čestiti i odgovorni ljudi", i da bi ustanovljavanjem takvog kodeksa pošteni ljudi u vlasti izbegli "stub srama". Prema njegovom predlogu, Kodeks bi podrazumevao da svi nosioci vlasti, pod pretnjom moralne, materijalne i krivične odgovornosti, potvrde da nikada nisu bili saradnici ni jedna domaće ili strane obaveštajne službe, kao i da nemaju privatno preduzeće, akcionarsko društvo, samostalne trgovinske radnje, akcije ili deonice.

Nosioci vlasti bi, takođe, morali da se obavežu da ne otvaraju račune, firme ili kupuju nekretnine u inostranstvu od trenutka sutpanja na javnu funkciju, kao i da nemaju nikakav poslovni ili interesni kontakt ili komunikaciju sa kriminalcima ili kriminalnim grupama. Kodeks predviđa i da se na uvid stavi sva imovina i finansijske i poslovne operacije od momenta preuzimanja javne funkcije, odricanje honorara u upravnim odborima preduzeća, kao i obavezu da se ne vrši nikakav pritisak na pravosuđe, policiju, medije i druge javne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: