Obama i Merkelova: Rusi izvode varvarske napade u Alepu

Predsednik SAD Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel oštro su, kao "varvarski", osudili napad ruske i sirijske vojske na pobunjničke četvrti Alepa.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

07:36

Obama i Merkelova: Rusi izvode varvarske napade u Alepu
Getty Images

"Predsednik i kancelarka oštro su osudili varvarske avionske napade Rusa i sirijskog režima na istok Alepa, sa nekoliko stotina hiljada civila, od kojih su deca polovina", saopštila je Bela kuća pole telefonskog razgovora dvoje lidera.

Oni su se saglasili da Rusija i sirijski režim "imaju posebnu odgovornost da se zaustave borbe u Siriji i da se omogući humanitarni pristup UN opkoljenoj oblasti".

Uprkos pozivima svih strana da se zaustavi bombardovanje Alepa, Rusija je pokazala da nema nameru da zaustavi rat, uprkos humanitarnoj katastrofi u tom razorenom i opkoljenom gradu pod stalnom paljbom.

To je "najveća humanitarna katastrofa ikada do sada u Siriji", za pet i po godine rata, rekao je u četvrtak šef humanitarnih operacija UN Stiven O'Brajen.

I dve najveće bolnice u Alepu u sredu su prekinule rad pošto su oštećene bombardovanjem i artiljerijskom vatrom, saopštilo je Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS), NVO sa sedištem u SAD.

Tako je oko 600 ranjenika ostalo bez ikakve pomoći u Alepu, gde nema dovoljno zdravstvenog osoblja i medicinske opreme, rekao je zamenik specijalnog izaslanika UN za Siriju Ramzi Ezeldin Ramzi.

Rat u Siriji je počeo 2011. godine posle krvavog suzbijanja antivladinih demonstracija. Više od 300.000 ljudi je poginulo i izazvana je najteža humanitarna tragedija još od Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: