Vulin: Rukovodstvo Hrvatske javno izabralo ustašku stranu

Ministar Vulin ocenio je da je rukovodstvo Hrvatske polaganjem venca na grob streljanim ustašama u Blajburgu "bespovratno i javno izabralo stranu - ustašku".

Izvor: B92

Subota, 14.05.2016.

19:30

Default images
Foto: Beta, arhiva

Aleksandar Vulin je zatražio od svetske javnosti i EU, pre svih, da se izjasni o politici svoje članice i da Srbima, Jevrejima i Romima, potomcima poklanih jasenovackih žrtava, kaže da li će kazniti i zaustaviti vređanje žrtava.

''Licemerna igra je završena, neiskreni obilazak jasenovačkih humki bio je samo opravdanje hrvatskog rukovodstva za iskrenu žalost na grobovima krvoloka i zločinaca'', istakao je Vulin u pisanoj izjavi Tanjugu.

On je upozorio ''da se ne mogu izjednačiti i pomiriti zaklana jasenovacka deca i oni koji su ih klali", da se ne može odati pošta ustaškim zločincima, a istovremeno ne odobravati ustaški zločini.

"Ne može se slaviti ustaštvo, a ne biti ustaša'', istakao je Vulin.

Nijedno zaklano jasenovačko dete nije bilo krivo, kao što nijedan streljani ustaša nije bio nevin, smatra Vulin i dodaje da je onaj ko to neće da prizna i kaže, "kriv prema poklanoj deci kao i oni koji su ih klali".

''U drzavi u kojoj ima opravdanja za državnu ceremoniju na ustaškim grobovima ne može biti mesta za sećanje na njihove žrtve. Gde ima mesta za mrtve ustaše, nema i mesta za žive Srbe'', rekao je Vulin.

Hrvatska je danas obeležila 71. godišnjicu "Blajburške tragedije", kako u toj zemlju nazivaju stradanja zarobljenih pripadnika vojnih formaciija Nezavisne države Hrvatske iz Drugog svetskog rata.

Glavna komemoracija održana je na Blajburškom polju, u Austriji, gde je služena misa koju je direktno prenosila hrvatska državna televizija.

Delegacija hrvatskog Sabora i Vlade, predvođena predsednikom parlamenta Željkom Rajnerom i prvim potpredsednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, položila je jutros venac kod spomenika i grobnice žrtava u Teznom, kod Maribora, saopštila je hrvatska Vlada na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: