DJB: Tri predloga za sumnje oko izbora

Pokret Dosta je bilo tražio je od Ministarstva za državnu upravu da mu dostavi podatke po svim opštinama o promenama u biračkom spisku, navodi Saša Radulović.

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

22:15

DJB: Tri predloga za sumnje oko izbora
Foto: Tanjug

Kako kaže, tražili su promene u biračkom spisku po osnovu sticanja punoletstva, po osnovu brisanja zbog smrti birača, kao i po osnovu upisa i brisanja zbog promene prebivališta.

"Takođe smo tražili od MUP da nam dostavi informacije o promenama prebivališta za sve opštine u Srbiji. Tako ćemo proveriti manipulacije sa biračkih spiskovima pre izbora", rekao je Radulović u saopštenju dostavljenom medijima.

On je naveo da DJB za sumnje o fantomskim glasačima, glasanju umrlih i ubacivanje listića, ima tri predloga.

"Zahtevamo od RIK-a, statističkog zavoda i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da podatke o tome da li su građani glasali unese u svoju bazu podataka... Ovaj podatak bi onda bio dostupan građanima preko onlajn biračkog spiska koji je svakako dostupan preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu", precizirao je Radulović.

Kako je naveo, tako bi svi građani mogli da preko svog JMBG provere, ne samo na kom biračkom mestu su upisani da glasaju, već i da li su glasali.

Građani bi onda sami, kako je predložio Radulović, mogli da provere da li je neko glasao umesto njih. Mogli bi da provere i da li su glasali preminuli članovi njihovih porodica.

"Drugi predlog je da se za svaku opštinu oformi višestranačka komisija koja će pregledati biračke spiskove i proveriti ko je sve upisan u birački spisak i ko je sve glasao", predložio je lider DJB.

Radulović je još napomenuo da, što se tiče sumnje na ubacivanje listića u džakove, DJB će tražiti od RIK i Zavoda za statistiku da mu dostave za svako biračko mesto: izlaznost po satima, tačno vreme kada je potpisan zapisnik i tačno vreme kada je sav izborni materijal predat opštinskoj komisiji RIK-a.

Takođe, tražiće i tačno vreme kada je opštinska komisija RIK-a unela rezultate izbora u sistem Zavoda za statistiku na osnovu koga su i javnosti prijavljivani izborni rezultati, tačno vreme kada je opštinska komisija RIK-a sav izborni materijal sa svih biračkih mesta iz te opštine predala okružnom koordinatoru RIK-a i vreme kada je sav materijal dopremljen u RIK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: