Živković: Teoretski moguć prijem u EU 2007. godine

Izvor: B92

Subota, 24.05.2003.

15:39

Default images

Delegacija vlade Srbije dobila je političku poruku da će 21. juna na Evropskom samitu u Solunu biti otvorena vrata Srbiji i Crnoj Gori ka Evropskoj uniji, izjavio je premijer Zoran Živković. On je novinarima na beogradskom aerodromu, po povratku iz posete Briselu, Berlinu i Atini, rekao da su pozitivno ocenjene i reforme u Vojsci i najavio mogućnost ulaska u Partnerstvo za mir do kraja godine. Živković je istakao da niko od inostranih političara nije spomenuo saradnju sa Haškim tribunalom kao prepreku za integraciju u evropske institucije. Srpski premijer je izrazio nadu da bi Srbija i Crna Gora mogle biti primljene u Evropsku uniju već 2007. godine. "Ono što je i u Briselu i u Berlinu bila osnova naše priče je da smo jako veliki optimisti, sa željom da do 2007. godine, odnosno, preciznije, zajedno sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, postanemo članovi EU. Ne bi da se toliko vezujem za 2007. godinu, zato što ona nije posebno sigurna ni za neke od ovih država, nego upravo za tu grupu zemalja", rekao je Živković. On je istakao da bi bila “nacionalna katastrofa i izdaja”, ukoliko se ne bi iskoristila mogućnost brzog prijema u Evropsku uniju. Premijer je zbog toga pozvao političku elitu u Srbiji da se “uozbilji”.

Ministar finansija Srbije Božidar Đelić izjavio je da Beograd od Evropske unije očekuje da mu preusmeri sumu od 1,6 milijardi evra, koja je bila namenjena zemljama koje se iduće godine pridružuju Uniji ali nije potrošena. "Jedan izazov i to kratkoročni je relokacija novca Evropske unije, koji je bio predviđen za zemlje koje se pridružuju Uniji sledeće godine, a nije potrošen, oko 2,6 milijardi evra, preusmeri na ostatak Balkana", rekao je Đelić novinarima. On je rekao da je sigurno da će oko milijardu evra ići prema Bugarskoj, Rumuniji i Turskoj, i istakao da Srbija traži da se drugi deo od oko 1,6 milijardi evra usmeri prema Srbiji, za razvoj infrastrukture i institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: