Amerikanci istražuju grobnice, vraćaju Bagdadu struju

Izvor: B92

Petak, 18.04.2003.

14:21

Default images

Američki vojni zvaničnici istražuju oko 1.500 neobeleženih grobova koji su otkriveni na severu Iraka, u blizini grada Kirkuka, a trupe SAD u Bagdadu obnavljaju rad vodovoda i vraćaju struju u prestonicu. Na hiljade Kurda, stanovnika oblasti oko Kirkuka, nestalo je za vreme vlasti Sadama Huseina, koja je pokušavala da uguši težnje tog naroda za nezavisnošću. Nije, međutim, jasno čiji se leševi nalaze u grobovima.

Irački inžinjerci, uz podršku američkih snaga, pokušavaju da obnove rad elektrane koja obezbedjuje struju Bagdadu. Električne energije u prestonici nema još od 3. aprila. Jedan predstavnik američkih marinaca kaže da je u pogon vraćeno šest električnih centrala koje rade na dizel. Svaka od tih centrala opskrbljuje strujom oko 500 domaćinstava.

Više od 20 agenata Federalnog istražnog biroa SAD (FBI) stiglo je u Irak, radi potrage za kulturnim blagom koje je pokradeno iz bagdadskih muzeja i nacionalne biblioteke. U potragu za nestalim eksponatima upustio se i Interpol koji je takođe odlučio da za Bagdad pošalje ekipu istražitelja, saopšteno je danas iz Pariza. Agenti FBI proučavaju dokumenta palih iračkih vlasti, u potrazi za dokazima o postojanju oružja za masovno uništavanje, izjavio je u Vašingtonu direktor FBI, Robert Miler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: