Pajtić: Pokrajini oduzete finansije i nadležnosti

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić kaže da je Vojvodina primorana da donese rebalans budžeta zbog lošeg privrednog i poslovnog ambijenta u celoj Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

12:56

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

On je rekao i da je rebalans neophodan zbog činjenice da Republika duguje Pokrajini oko 40 milijardi dinara u 2015. godini.

"Pokrajini su oduzete i nadležnosti i finansije", upozorio je Pajtić na sednici Skupštine Vojvodine.

On je naveo da je republički budžet 1.630 milijardi, a pokrajinski 59 milijardi dinara.

Loš privredni ambijent se, po njegovim rečima, vidi pre svega u naplati poreza na dobit preduzeća, ali da je, prema pismu koje je Pokrajinskoj vladi uputio ministar finansija Srbije Dušan Vujović, još lošije stanje u drugim delovima Srbije.

"Prihod od poreza na dobit u republičkom budžetu je još više opao, ali to nas ni malo ne teši kada vidimo da preduzeća beleže pad dobiti od 30 do 70 odsto", rekao je Pajtić.

On je dodao da je rebalans budžeta na dnevnom redu jer prema Ustavu Srbije samo ove godine Republika duguje Pokrajini oko 40 milijardi dinara, što je "svelo Pokrajinu samo na administraciju".

"Sada nemamo mogućnost da iole utičemo na makroekonomske tokove u Vojvodini, jer će od 59 milijardi dinara, koliko će budžet iznositi posle rebalansa, svega oko 15 milijardi biti sredstva koja nisu namenska i kojima ćemo moći stvarno da raspolažemo", rekao je Pajtić.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je da su kapitalna ulaganja smanjena za 3,3 milijarde dinara, što znači da neki projekti neće biti realizovani u 2015. godini.

"Tu aktivnost koja bude trpela zbog smanjenja budžeta premestićemo u 2016. godinu. To su svakako projekti koji se odnose na infrastrukturu, puteve, vode i kanalizaciju, projekti u oblasti sporta i izgradnje objekata u sportu, zdravstvu", rekao je Radoman.

Dodao je da bolnica Kamenica dva neće trpeti, jer se finansira na osnovu zaduživanja od 2,8 milijarde dinara.

Radoman je rekao da Pokrajina i dalje traži da sa republičkim vlastima razgovara o izradi Zakona o fonasiranju Vojvodine, ali da se ta tema pretvorila u "tragikomediju", jer i dalje nema nikakvog odgovora.

Poslanici Skupštine Vojvodine danas raspravljaju o rebalansu pokrajinskog budžeta, koji će biti smanjen za 4,34 milijarde, na 59,6 milijardi dinara, odnosno za oko sedam odsto u odnosu na projektovani budžet.

To je drugi rebalans pokrajinskog budžeta u 2015. godini, a prvi je bio početkom jula, kada je razlog bio povećanje prihoda.

Pokrajinska vlada je pre više od mesec dana uputila zahtev Vladi Srbije da se iz tekuće budžetske rezerve republičkog budžeta obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara koje nedostaju za izvršenje obaveza, ali je Ministarstvo finansija odbilo taj zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: