Počelo suđenje Nađi Šavčenko

Suđenje ukrajinskoj pilotkinji Nađi Šavčenko jezapočelo u Rusiji, u ruskom gradu Donjecku, a preti joj 25 godina zatvorske kazne, piše “Gardijan“.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

13:10

Default images
Foto: Beta/AP

Ukrajinka Nađa Šavčenko optužena je za ubistvo dvojice ruskih novinara, kao i za ilegalan prelazak ukrajinsko-ruske granice.

Ona je u pritvoru bila više od godinu dana, a suđenje je počelo saslušanjem.

“Nadežda Viktorovna Šavčenko dovedena je pred sud u Donjecku“, navela je potparol suda.

Članovi ambasada Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Norveške, Austrije i EU pristigli su u Donjeck, ali im nije dozvoljeno da prisustvuju početku suđenja.

Sudski zvaničnici zahtevaju da se suđenje premesti u Moskvu, a u Donjecku ne ostoji zatvor, te će ona posle saslušanja biti prebačena u Novočerkask u blizini Donjecka.

Dvojica ruskih novinara Igor Kornelik i Anton Vološin poginuli su u napadima 17. juna 2014. godina u Lugansku.

Nađa Šavčenko je negirala optužbe i štrajkovala glađu više od 80 dana. Štrajk je prekinula u martu ove godine zbog zdravstvenih problema.

Njeni advokati tvrde da su nju ruski separatisti odveli u pritvor i pre nego što su ruski novinari poginuli, dok Kijev optužuje Rusiju za kidnapovanje i ilegalno prevođenje Šavčenkove preko granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: