Veća kritikuju srpske poslanike u Skupštini Kosova

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2003.

22:43

Default images
Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije i Srpsko nacionalno veće Severnog Kosova najoštrije su osudili usvajanje zajedničke izjave poslanika parlamenta Pokrajine o Deklaraciji o nezavisnom Kosovu. Za SNV KIM i SNV Severnog Kosova to "predstavlja najgrublji atak na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija UNMIK, koji ima zadatak da obezbedi izgradnju privremenih institucija Kosova u okvirima Srbije i Crne Gore, a ne da gradi drugu etničku albansku državu na Balkanu". Dva Veća su osudila i odsustvo reakcije srpskih poslanika u Skupštini Kosova, koji su u vreme čitanja predloga deklaracije albanskih poslanika ostali u sali. "Takvo neodgovorno ponašanje srpskih poslanika zaslužuje najoštriju osudu i gnev srpskog naroda, jer u ključnom momentu nisu izrazili volju onih koji su ih birali za svoje predstavnike", ocenjuje se u saopštenju. Veća su pozvala šefa UNMIK Mihaela Štajnera da poništi akt i preduzme hitne mere da se ta inicijativa ne nađe na dnevnom redu sednica Skupštine.

Grupa srpskih poslanika je negirala da je pokrajinski parlament usvojio bilo kakav dokument. Povodom zajedničke izjave poslaničkih grupa albanskih stranaka o podršci Deklaraciji o nezavisnom i suverenom Kosovu, šef Poslaničke grupe koalicije "Povratak" Dragiša Krstović je rekao da srpski poslanici neće prihvatiti nezavisno Kosovo. Upitan zašto su srpski poslanici prisustvovali delu sednice kada je usvajana izjava, Krstović je odgovorio: "Na to nismo ni obraćali pažnju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: