Utorak, 05.04.2022.

06:51

Sjedinjene Države rasporedile eskadrilu lovačkih bombardera u Poljsku

Eskadrila američkih lovaca-bombardera F/A-18C Hornet Korpusa marinaca stigla je u vazdušnu bazu u poljski grad Lask.

Izvor: B92

Sjedinjene Države rasporedile eskadrilu lovačkih bombardera u Poljsku
EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Kako je saopštila Komanda vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi, lovci iz 2. vazdušnog krila Korpusa marinaca raspoređeni su u Poljsku iz kontinentalnog dela Sjedinjenih Država iz vazduhoplovne baze Bofor u Južnoj Karolinai.

U Poljsku je stigao i avion-tanker KC-130J Hercules, prenose strani mediji.

"Slanje letelica u istočnu Evropu ima za cilj podršku kolektivnoj odbrani NATO-a", kaže se u poruci. Pored toga, u Litvaniju su raspoređene jedinice za kontrolu vazduha avijacije Korpusa marinaca.

"Brzo preraspoređivanje snaga USMC će odmah ojačati odvraćajući i odbrambeni položaj na istočnom krilu NATO-a. Ovo raspoređivanje je izvršeno u punoj koordinaciji sa zemljama domaćinima i vojnim vlastima, i iako je privremenog karaktera, predstavlja razumnu meru za povećanje spremnosti i jačanje kolektivne odbrane istočne Evrope tokom ovog perioda neizvesnosti", saopštila je američka vojska.

Sjedinjene Države su u februaru poslale grupu borbenih aviona F-15 u Poljsku "da ojačaju kolektivnu odbranu NATO-a", izvestila je Komanda američkog vazduhoplovstva u Evropi.

"Prebacivanje američkih lovaca u vazdušnu bazu Lask u Poljskoj ima za cilj jačanje kolektivnih odbrambenih kapaciteta NATO-a i podršku misiji vazdušne patrole alijanse", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: