Bukti sukob na istoku Ukrajine

Artiljerijski plotuni odjekivali su cele noći u Donjecku, a borbe se vode u predgrađima Peski i Marjinka, kao i u gradu Debaljcevo, između Donjecka i Luganska.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

12:28

Default images

Načelnik oblasne uprave ukrajinskog MUP-a Vjačeslav Abroskin saopštio je da je za protekla 24 sata u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, poginulo troje civila, a sedmoro ranjeno.

Dva civila poginula su u Debaljcevu, a jedan u Marjinskom rejonu, dok je sedmoro ranjeno kod Debaljceva, naveo je on na njegovom nalogu na "Fejsbuku", a prenosi Ukrinform.

Abroskin je dodao da se ta informacija još proverava, budući da u gradovima Debaljcevo i Ugljegorsk zbog neprekidne pucnjave nema struje, vode, ni komunikacija.

Interfaks prenosi izjavu ministra odbrane Ukrajine Stepana Poltoraka da je tokom protekla 24 sata u zoni ratnih operacija na jugoistoku Ukrajine poginulo 15 vojnika, a ranjeno njih 30, počev od Luganske oblasti do Marijupolja na jugoistoku Donjecke oblasti na Azovskom moru.

Poltorak je rekao da se nastavljaju borbe u oblasti Debaljceva, priznajući da je taj grad "delimično pod kontrolom"ustanika.

S druge strane, predstavnik proruskih snaga Eduard Basurin, izjavio je da su ukrajinske snage tokom noći 21 put pucale na Donjeck i da su poginule dve osobe.

On je saopštio da se nastavljaju intenzivne borbe u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i izneo tvrdnju da su za 24 sata ukrajinske snage izgubile 71 pripadnika.

Prema njegovim rečima, nastavljaju se borbe u dva predgrađa Donjecka - Peski i Marjinka, i da je "zauzeto je par ulica", prenela je RIA Novosti.

Basurin je ranije najavio da će ukrajinska artiljerija biti potisnuta "na rastojanje s kog neće moća da puca na grad".

Ruske agencije prenele su, istovremeno, i izjavu predstavnika samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) na razgovorima u Minsku, da su predstavnici LNR I DNR spremni da otputuju na pregovore Kontakt-grupe u glavni grad Belorusije i da se sretnu sa predstavnicima ukrajinskih vlasti "koji imaju ovlašćenja koja mogu dokumentovati".

"Spremni smo da se sretnemo i sa ekspertima i drugima, samo da oni imaju ovlašćenja koja potvrđuju dokumentima", rekao je predstavnik LNR Vladislav Dejnego.

Dejnego i predstavnik DNR Denis Pušilin bili su u petak ujutro u Minsku, ali su popodne napustili glavni grad Belorusije, ističući da predstavnik Kijeva - nekadašnji predsednik Leonid Kučma, nije doputovao, navodi RIA Novosti.

TASS prenosi iz Kijeva da su obavljene pripreme za odlazak Kučme u Minsk radi učešća u razgovorima.

Agencija prenosi da je Kučma ranije izrazio nadu da će susret imati pozitivan rezultat i da je spreman "i na 30 susreta, samo da bude dostignut cilj".

Agencije prenose očekivanje da u Minsku bude potpisan dokument, sa nabrojanim konkretnim potezima potrebnim za deeskalaciju situacije u Donbasu.

Prenosi se saopštenje OEBS da je taj dokument pripremljen 29. januara i spremnost Kontakt-grupe da se konačno fiksiraju usaglašeni dogovori sa svim potpisnicima dogovora iz Minska od septembra prošle godine.

Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić izrazio je žaljenje zbog gubitka života i pozvao na momentalan i hitan prekid vatre na istoku Ukrajine.

Šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini (SMMU) Ertugrul Apakan oštro je u svom današnjem saopštenju osudio granatiranje gusto naseljenih civilnih područja u Istočnoj Ukrajini.

Prema preliminarnim izveštajima, u jučerašnjem granatiranju Donjecka poginulo je i ranjeno više civila.

"Još jednom su nevini civili na udaru krize i još jednom smo svedoci krvoprolića", ističe Apakan, dodajući da su predstavnici SMMU juče na licu mesta utvrdjivali činjenice.

U saopštenju Apakana se apeluje na sve strane u sukobu da pokažu maksimalnu uzdržanost i preuzmu potpunu odgovornost za sprečavanje daljih preseljenja i patnji i da udvostruče napore na postizanju političkog rešenja. Takodje se napominje kako je SMMU spremna da olakša postizanje prekida vatre i podrži sve napore da se umanje patnje civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: