Šta bi bilo da mladi odlučuju?

Škotska je rekla "ne" otcepljenju od Velike Britanije, a brojevi pokazuju da bi ishod bio mnogo drugačiji da su se pitali samo mladi.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

12:25

Default images

Britanski "Ekonomist" je, uz konstataciju da je Britanija preživela, ali da je i dalje na aparatima za veštačko disanje, podvukao da su unionisti jutros proslavljali pobedu pre svega zbog škotskih penzionera, koji su jedina starosna grupa koja je osetno većinski bila za ostanak u 300-godišnjem savezu.

Iako još nemaju glasačko pravo, Škoti stari 16 i 17 godina su juče mogli da se izjasne na referendumu. Prema rezultatima ankete lorda Majkla Aškrofta, oni su, očekivano, bili ubedljivo za samostalnost Škotske - 71 odsto njih je zaokružilo "da", a samo 29 odsto "ne". Na drugoj strani, stariji od 65 godina su gotovo u istom odnosu bili za ostanak u uniji - 73%-27%.

Prema podacima britanskog političara i biznismena, koji se dugo godina bavi ispitivanjem javnog mnjenja, politička podela je jasna u slučaju SNP (86-14 u korist nezavisnosti), Laburisti su bili za "ne" (63-37), a nešto neizvesnije "ne" bilo je u redovima liberalnih demokrata (61-39).

Što se tiče uticaja kampanje na mišljenje građana i trenutka kada su odlučili šta će zaokružiti, tu su oni iz kampa za ostanak u VB mnogo odlučniji - čak 62 odsto njih je imalo čvrst stav "oduvek", a još deset odsto ih se opredelilo pre više od godinu dana.

Na drugoj strani, više od polovine onih koji su glasali za izlazak iz unije su odluku doneli u poslednjih godinu dana - 52%.

Za najviše onih iz "kampa ne" najvažniji razlog za izbor je to što su rizici nezavisnosti izgledali preveliki kada je u pitanju ekonomija - odnosno valuta, mesto u EU, zaposlenje i cene - 47%.

Oko četvrtine je kao prvi razlog navelo istoriju, kulturu i tradiciju, a preostalih 25% se za "ne" odlučilo jer će Škotska sada svakako dobiti veća ovlašćenja, a ostanak u VB će i dalje garantovati sigurnost.

Zagovornici izlaska su na drugoj strani očigledno mnogo principijelniji - njih 70% je kao glavni razlog navelo princip da sve odluke o Škotskoj treba da budu donete u Škotskoj, njih 20% je reklo da je budućnost zemlje svetlija u slučaju nezavisnosti, a preostalih 10% da nezavisnost znači to da neće više biti konzervativaca u vladi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sada stvar rešena za jednu generaciju, a možda i zauvek. Građani misle nešto drugačije.

Čak 45 odsto onih koji su za nezavisnost smatraju da to pitanje neće biti ponovo postavljeno samo u narednih pet godina, da će ponovo doći na red u narednoj deceniji smatra 16 odsto, da je "rešeno za ovu generaciju" smatra 18 odsto, a odgovor "zauvek" dalo je 12 odsto njih.

Na drugoj strani u "crvenom kampu", četvrtina je uverena da će unija sada trajati večno, 28% smatra da će izgurati bar ovu generaciju, 18% deceniju, a 20% pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: