"Možda stopiramo brodove za Rusiju"

Francuska bi mogla da razmotri raskidanje ugovora o prodaji francuskih ratnih brodova Rusiji ako Vladimir Putin nastavi da "radi to što radi" u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

22:45

Default images

Ovo je danas saopštio šef francuske diplomatije Loran Fabijus.

"To je deo trećeg nivoa sankcija. Za sada smo na drugom nivou", rekao Fabijus za francusku televiziju TF1 i dodao da će i druge evropske zemlje takođe pooštriti sankcije.

Evropska unija i SAD danas su uvele sankcije protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika kao odgovor Moskvi na referendum o pripajanju Krima Rusiji. EU je uvela restrikcije viza i zamrzavanje imovine za 21 osobu, a Vašington je kaznio 11 osoba.

"Ako Putin nastavi da radi to što radi možemo da razmotrimo raskid ugovora o prodaji, a tražićemo od drugih, mislim posebno na Britance, da isto urade s imovinom ruskih oligarha u Londonu. Sankcije treba da pogode sve", rekao je Fabijus i dodao da bi raskid ugovora o prodaji brodova "Mistral" takođe bilo negativno za Francusku.

Francuska je 2011. potpisala s Moskvom ugovor o prodaji dva univerzalna desantna broda tipa "Mistral" za više od milijardu dolara.

Isključujući vojnu opciju, Zapad računa na efekat rastuće međunarodne izolacije Rusije.

Zapadne zemlje ostavljaju mogućnost uvođenja ekonomskih i privrednih sankcija Moskvi, što je nivo tri o kome govori francuski ministar, koje bi imale daleko veće posledice pošto su i SAD i EU među glavnim partnerima Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: