Vlada Crne Gore podržava Gej prajd

Crnogorski ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović kaže da će Vlada Crne Gore podržati održavanje prve Parade ponosa u Podgorici 27. oktobra.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

17:47

Default images

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Numanović je danas razgovarao s predstavnicima nevladine organizacije “Kvir Montenegro”, koja je ranije za 27. oktobar najavila održavanje prve Parade ponosa u Podgorici.

On je istakao da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posvećeno unapređenju položajaseksualnih manjina.

Na poziv predstavnika “Kvir Montenegro” da direktno učestvuje u samoj povorci, ministar Numanović je istakao da je primarni cilj Parade ponosa puna afirmaciju prava seksualnih manjina u Crnoj Gori i Vlada Crne Gore pružiće punu podršku toj manifestaciji.

Predstavnici organizacije “Kvir Montenegro” istakli su da je podrška državnih organa i javnih funkcionera održavanju Parade ponosa veoma važna i doprinosi tome da crnogorska javnost pokaže što veći stepen demokratičnosti i razumevanja za ovu manifestaciju.

Najava održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori za kraj oktobra izazvala je, suprotno očekivanjima, najveća sporenje i svađe upravo među članovima organizacija seksualnih manjina.

Osporavanje održavanja Parade ponosa došlo je od LGBT Foruma progres - prve nevladine organizacije koja se bavi pravima homoseksualaca u Crnoj Gori.

LGBT Forum progres je ocenio da je istup organizacije “Kvir Montenegro” nekorektan i nekolegijalan, dodajući da u Crnoj Gori još nema uslova za održavanje Parade ponosa.

Policija će zaštititi Paradu ponosa

Crnogorska policija pružiće, u skladu sa zakonom, zaštitu učesnicima prve Parade ponosa u Podgorici, čije održavanje je najavljeno za jesen ove godine, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Kako je saopšteno, generalni direktor Direktorata za bezbednosno-zaštitne poslove i nadzor u MUP-u Crne Gore Miloš Vukčević razgovarao je danas sa predstavnicima “Kvir Montenegro“.

Predstavnik “Kvir Montenegro“ Danijel Kalezić upoznao je predstavnike MUP-a sa namerom ove organizacije da organizuje Paradu ponosa u Podgorici i zatražio policijsku zaštitu.

Vukčević je, kako je saopšteno, kazao da će MUP i Uprava policije preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, u skladu sa zakonom, kako bi se osigurala bezbednost učesnika Parade ponosa i poštovanje ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: