Hajnc Vilhelm: Nema novih uslova

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm kaže da je Srbija, posle dogovora o planu primene sporazuma, apsolutno bliža datumu i da neće biti novih uslova.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Ponedeljak, 27.05.2013.

22:28

Default images

On ističe da "pogotovo nije uslov da Srbija prizna nezavisnost Kosova što smo mnogo puta ponovili".

"Dogovor oko sprovođenja sporazuma je ključan za Nemačku i ostale države članice EU. Ali još nije sve gotovo. Potrebno je načiniti i prve konkretne korake u implementaciji da bi se nemačka vlada i parlament složili za davanje datuma Srbiji", rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador u Beogradu je podsetio na izjavu šefa nemačke diplomatije Gida Vestervelea, koji je pre nekoliko dana bio u Beogradu, i "jasno rekao šta je za Berlin najvažnije - dogovor o sprovođenju sporazuma i prvi konkretni koraci u primeni.

''Stvari se kreću u dobrom smeru, nadam se da će se taj trend nastaviti i narednih nedelja. Vremena ima dovoljno. Bundestag će pre okupljanja evropskih lidera krajem juna razmatrati ovo pitanje, i ako se sve bude odvijalo kako treba, a za sada se odvija, moje prognoze su optimistične", kazao je nemački ambasador.

Što se tiče stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama, Vilhelm kaže da to pitanje svakako nije sada na dnevnom redu.

"To se pominjalo u kontekstu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, odnosno očekivanja da Srbija ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", pojasnio je on.

Vilhelm smatra da će dobijanje datuma sigurno pozitivno uticati na celokupnu klimu i omogućiti privlačenje stranih investicija.

"Kada imate otvorene pregovore sa EU, to šalje pozitivan signal i povećava se poverenje potencijalnih ulagača da njihove investicije imaju budućnost u Srbiji. Očekujem da će biti više zainteresovanih stranih kompanija, ne samo iz Nemačke", rekao je ambasador.

Na pitanje da li je za Nemačku prihvatljivo da Srbi sa Kosova i Metohije imaju naše državljanstvo i lične karte, na čemu Beograd insistira, on je kazao da o tome zvanično nisu raspravljali.

"I to, koliko znam, nije ni bilo tema u dijalogu Beograda i Prištine, niti je ugrađeno u sporazum i plan implementacije. Pitanje državljanstva je samo jedno od brojnih koja nisu tretirana u briselskom sporazumu od 19. aprila, a za koje je potrebno pronaći rešenje. Na primer, povratak izbeglica, pitanje imovine... Zato je, i pored toga što su postignuti važni dogovori, bitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine", dodao je on.

Na pitanje da li jačanje veza s Rusijom Srbiju udaljava od EU on je rekao da to uopšte nije problem za Nemačku.

"Zašto bi bio? Pa i Nemačka ima tesne veze sa Rusijom. Možete jačati odnose sa bilo kojom zemljom, a istovremeno nastavljati put ka članstvu u evropskoj porodici, kojoj i pripadate", kazao je za "Novosti" nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: