Lajčak: Eštonova nije neuspešna

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak smatra da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton nije doživela neuspeh na tom položaju.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

17:45

Default images

Kao jedan od uspeha Eštonove, Lajčak navodi sporazum Beograda i Prištine.

Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta nedavno je kritikovao Eštonovu, jer nije uspela da koordiniše stavove pojedinih država članica EU, što je rezultiralo da EU kao celina nije sposobna da zauzme jedinstven stav u pogledu bilo kog od glavnih međunarodnih pitanja.

Komitet je naveo da Eštonova nije donela ni širu viziju na svoj položaj niti predstavila čvrst plan rada.

"To je položaj gde čak i opis posla čini jasnim da ne može sve da bude urađeno", rekao je Lajčak za TASR.

On je istakao da svako ima svoj način upravljanja koji nije želeo da komentariše.

Rezultati rada Eštonove su vidljivi u porastu ugleda Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), na čijem je ona čelu, i u načinu na koji je preuzela opsežni plan rada vezan za njen položaj kao visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, kazao je Lajčak.

"(Da postigne da uradi sve) morala bi da bude na tri mesta istovremeno. Očeigledno, svako ima svoju predstavu prioriteta i oni smatraju da ona treba da se usresredi na te prioritete. To, međutim, ne može da bude urađeno. Ako je ona negde, kritikovana je što nije svugde", naveo je Lajčak.

Navodeći uspehe Eštonove, Lajčak je ukazao na sporazum Beograda i Prištine i pohvalio njen angažman u razgovorima o iranskom nuklearnom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: