EP: Kosovo da suzbije korupciju

Evropski parlament podržao je predlog rezolucije u kojoj se ocenjuje da su vlasti Kosova učinile korake koji mogu voditi sporazumu o pridruživanju s EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

21:39

Default images

Ipak, iskazana je velika zabrinutost zbog slabog suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, posebno na visokom nivou.

U predlogu rezolucije, koju je razmotrio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, navodi se da sporazum jeste moguć iako pet članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova.

U tekstu se "ohrabruju pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, da to ipak učine", ali su neki poslanici u raspravi zamerili što se to traži jer je odluka o priznanju suverena odluka svake zemlje.

U ovom dokumentu koji, uz dopune, Evropski parlament treba da usvoji na plenarnom zasedanju, "prima se na znanje okončanje nadzirane nezavisnosti Kosova", na temelju stava Međunarodne upravljačke grupe o tome da je "rešenje za status Kosova suštinski sprovedeno".

U predlogu rezolucije EP se "poziva na ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova koje održava srpska država, a posebno povlačenje službi bezbednosti i pravosudnih tela". Traži se i "puni uvid u finansiranje škola i bolnica na severu Kosova, u skladu s odredbama Ahtisarijevog plana". EP "žali što, uprkos napretku, povratak izbeglica i raseljenih lica i dalje predstavlja izazov, posebno zbog incidenata vezanih za bezbednost".

U predlogu rezolucije se pozdravlja obnavljanje dijaloga Beograd-Priština "uz posredovanje visoke predstavnice Ketrin Ešton, što je dalo novi zamah dijalogu" i nalaže se da se primene svi dogovori, a posebno o upravljanju prelazima.

Evroposlanici "podvlače da podela Kosova nije rešenje i pozdravljaju podršku teritorijalnom integritetu Kosova koju je izrekla Evropska komisija".

Priština mora sprovesti ustavne odredbe o decentralizaciji vlasti, dok, stoji u tekstu, "kosovske vlasti moraju preduzeti dalje korake kako bi išle u susret srpskoj manjini, naročito na severu, a saradnja sa svim kosovskim Srbima mora biti ojačana".

U kratkoj raspravi je, pored ostalog, jedan poslanik izneo mišljenje da Srbija ne može postati članica EU s ustavnom odredbom da je Kosovo i Metohija njen nerazdvojni deo. Čulo se i mišljenje da se mora imati na umu da Srbi na Kosovu ne prihvataju da budu kosovski državljani, dok će Srbija uvek imati uticaj i ulogu kao sused Kosova.

U predlogu rezolucije stoji i da bi vlasti u Prištini, kako bi mogle napredova u evropskoj integraciji, "morale dati novu snagu svojim preuzetim obavezama i političkoj volji za jačanje vladavine zakona, prava manjina, sposobnosti administracije i struktura za trgovinu".

EP podvlači da izveštaj Revizorskog suda EU o delovanju Euleksa na Kosovu "izaziva veliku zabrinutost", mada ocenjuje da su "na to uticale i teškoće zbog toga što pet zemalja EU ne priznaje Kosovo".

Revizorski sud EU je nedavno ocenio da je, uprkos potrošenim stotinama miliona evra iz budžeta EU, "nivo organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu i dalje visok".

Ovaj Sud EU je predočio da je "kosovsko pravosuđe i dalje pod političkim uplivom i neefikasno", dok "Kosovo ima ograničenu sposobnost za zaštitu svedoka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: