"London se ne meša u sastav vlade"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se u Londonu s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom, a jedna od tema razgovora bila je i formiranje vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.07.2012.

14:23

Default images

Velika Britanija se neće mešati u proces formiranja nove Vlade Srbije i za nju je najvažnije da buduća vlada ima demokratski legitimitet i evropsko opredeljenje, izjavio je danas Tanjugu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Jeremić je u Londonu razgovarao s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom o političkoj situaciji u Srbiji i toku pregovora oko formiranja nove vlade.

Britanci su "više puta podvukli da se u taj proces neće mešati i da je za Britaniju važno da buduća vlada Srbije, kako god bude komponovana, ima demokratski legitimitet i evropsko opredeljenje", rekao je Jeremić.

Među temama razgovora bilo je i predstojeće predsedavanje Srbije Generalnom skupštinom UN i šef srpske diplomatije je rekao da je u tom kontekstu vodio konsultacije s Britanijom, stalnom članicom Saveta bezbednosti UN i budućim predsedavajućim Grupe osam.

"Predsedavanje Srbije u UN počinje u septembru i do tada je od izuzetno velikog značaja da čujemo razmišljanja i poglede na svet svih onih koji su uticajni u organizaciji koju ćemo od septembra predvoditi", rekao je Jeremić.

"Neophodno je sarađivati s ključnim svetskim činiocima kada ste na čelu organizacije UN", kazao je on i dodao da će iz tog razloga njegova naredna destinacija biti Peking, pa Moskva, a zatim i druge.

S Hejgom sam razgovarao i o ispunjavanju milenijumskih ciljeva pošto predsednik Generalne skupštine UN postavlja komisiju za nadgledanje sprovođenja u delo tih ciljeva, rekao je Jeremić.

Ministar Jeremić je dodao da su među temama bila i globalna pitanja poput situacije na Bliskom istoku, u Siriji, na zapadu Afrike i iransko nuklearno pitanje.

Jeremić, koji će u narednih godinu dana predsedavati Generalnom skupštinom UN, najavio je ranije da će do kraja leta imati seriju konsultacija o UN sa ključnim akterima u svetskoj organizaciji, pre svih sa stalnim članicama Saveta bezbednosti - Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD.

Jeremić je, prethodno, s Hejgom razgovarao krajem novembra prošle godine, takođe u Londonu.

Šef Forin ofisa tada je ponovio da se Velika Britanija zalaže da proširenje EU obuhvati sve zemlje zapadnog Balkana i ukazao na značaj "konstruktivnog angažovanja Srbije sa susedima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: