BG: Tri samoubistva za samo 24 sata

U poslednja 24 sata samo u Beogradu tri muškarca skočila su sa zgrade u smrt. Sva trojica imala su između 35 i 45 godina.

Izvor: B92

Subota, 07.04.2012.

15:09

Default images

Istovremeno, SOS linije za prevenciju samoubistva beleže poslednjih dana rekordan broj poziva u pomoć.

Stručnjaci kažu da su samoubistva češća u prelaznim godišnjim dobima - u proleće i u jesen, ali i da se primećuje u zemljama Evrope porast broja samoubistava u doba ekonomske krize i neizvesnosti.

Muškarac star 35 godina preminuo je jutros oko osam sati nakon skoka sa četvrtog sprata zgrade na Vračaru. Ista nesreća dogodila se i sinoć oko 19.20 sati kada je muškarac, star oko 45 godina, skočio sa zgrade u Ulici Agostina Neta i preminuo. Muškarac star oko 50 godina skočio je u petak sa zgrade na Terazijama, nakon čega je prebačen u Urgentni centar na reanimaciju.

"Za razilku od starijih osoba, koje se na samoubistvo odlučuju da bi izbegli gubitak dostojanstva, usamljenost ili da ne bi bili u svojim očima teret porodici, samoubistvo osoba u zrelom dobu najčešće je završni čin depresije", kaže Milutin Nenadić, direktor specijalne bolnice Laza Lazarević.

I u ovu bolnicu u poslednje vreme stiže sve više osoba koje su pokušale samoubistvo. Pored bolesti primećuje se i da na broj samoubistva utiču i socio-ekonomski faktori, mada kod nas, kako kaže, to nije dovoljno istraženo.

"Ekonomska neizvesnost i uopšte neizvesnost od sutrašnjice, gubitak posla, kao i privredni tokovi koji su od uticaja na populacije najverovatnije imaju uticaj na povećanje samoubistava ako se ono i događa", objašnjava Nenadić.

U Centru za prevenciju samoubistva "Srce" kažu da je alarmantan broj onih koji traže pomoć. Svake godine poziva je sve više. Samo u prva tri meseca ove godine ovaj centar imao je čak 800 poziva, što je do sada nezabeležen broj u tako kratkom periodu.

Samoubistva su češća u gradovima, jer se ljudi tamo osećaju izolovanijim i usamljenijim. Kod depresivnih osoba prelaz ka suicidalnosti je postepen, a kako se radi o osetljivim i generalno pažljiivm osobama njihov pad u depresiju okolina vrlo često ne prepozna na vreme da pomogne u lečenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: