Stefanović: Srbija želi dogovor

Borislav Stefanović izjavio da delegacija Beograda odlazi na sutrašnje razgovore s Prištinom s namerom da se dogovori o regionalnom predstavljanju Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

14:08

Default images

Osnov za to bi, kako je rekao, bio asimetrični model.

Na konferenciji za novinare posle razgovora s ministrom za evropske poslove Danske Nikolajem Vamenom, Stefanović je rekao da pozivanje na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde mogu biti dobra osnova za dogovor dve strane, ali bez pominjanja deklaracije o nezavisnosti Kosova.

"Priština treba da bude u regionalnim organizacijama i treba da se čuje njen glas, ali ne kao nezavisna država", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da ne postoje znaci približavanja Prištine kompromisu i dodao da u međunarodnoj zajednici postoji pozitivnije gledanje na stav Beograda.

On je objasnio da asimetrično rešenje znači učešće Prištine u regionalnim organizacijama i na skupovima, ali ne kao nezavisne države. Dodao je da nejednakost u predstavljanju mora da ima suštinu koja se ogleda u rezoluciji 1244 SB UN.

Govoreći o pismu u kojem Kosovo traži blokadu evrointegracija Srbije, šef pregovaračkog tima Beograda je rekao da je to "promašen i štetan pokušaj Prištine".

"Pismo nije doprinelo pozitivnoj atmosferi (u pregovorima), a to ste čuli od danskog ministra, nije doprinelo ni namerama onih koji su ga
poslali", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare posle razgovora s danskim ministrom za evropske poslove Nikolajem Vemenom.

Stefanović je dodao da o evrointegracijama odlučuju Brisel i zemlje članice EU i ukazao da Priština ne može da stavlja veto na evrointegracije Srbije.

Stefanović i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić juče su kazali da su kosovske vlasti poslale članicama EU pismo u kojem se traži da se Srbiji ne odobri status kandidata za Uniju, jer nije postignut napredak u dijalogu i sprovođenju postignutih dogovora s Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: