"Sklanjanje barikada bi bilo loše"

Šef beogradskog tima Borko Stefanović upozorio je da bi nasilno uklanjanje barikada na severu Kosmeta ugrozilo bezbednost tog dela pokrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2011.

23:57

Default images

"Svaki nasilan pokušaj uklanjanja barikada bio bi jako loš po bezbednost tog dela pokrajine i ugrozio bi i ovako nestabilnu situaciju. Stalno tražimo od Kfora i Euleksa da ne pribegavaju bilo kakvim dodatnim jednostranim potezima, kao što i od Srba na severu Kosmeta tražimo da ostanu mirni. Jedino tako možemo rešiti probleme u našu korist", kaže Stefanović.

Ocenivši da je "očigledno da EU ne želi da iritira Prištinu", Stefanović je dodao da su predstavnici srpskih vlasti "i pored toga, sa (posrednikom EU u dijalogu) Robertom Kuperom vrlo temeljno razgovarali o mogućim rešenjima za prelaze na severu Kosmeta".
Prema njegovim rečima, sa Kuperom je razgovarano i o problemu sa električnom energijom i o učešću Prištine na regionalnim forumima.

On je rekao da "postoji mogućnost za rešenje Jarinja i Brnjaka, ali ćemo svi morati da budemo strpljivi i da iskoristimo taj uski prolaz koji se nazire".

Stefanović i ministar za Kosmet Goran Bogdanović sutra u 15 sati u Leposaviću trebalo bi da se sastanu sa predsednicima lokalne samouprave sa severa Kosmeta i načelnikom kosovsko-mitrovičkog okruga Radenkom Nedeljkovićem.

"Veoma je važno i da Srbi na severu znaju svaki detalj i da adekvatno razumeju koje su nam realne opcije. Mi smo spremni da nastavimo dijalog sa Prištinom što pre... Važno je da pre toga imamo obrise rešenja za problem na Jarinju i Brnjaku. Jedino kroz dijalog možemo rešavati probleme koji postoje, zvali ih tehničkim ili političkim", kazao je on.

Stefanović je rekao i da "nijedno od mogućih rešenja (za Jarinje i Brnjak) nije idealno i nijedno ne donosi puno ispunjenje naših želja i potreba, ali moramo iskoristiti ono što je moguće".

"Pozicija nam je veoma komplikovana i nepovoljna, ali moramo učiniti sve da dobijemo ono što je važno državi i njenim građanima na Kosmetu, da ljudi ostanu u svojim domovima i da imaju svoje institucije. O tome će se još mnogo pregovarati", kazao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: