Marković: Čemu bojkot popisa?

Ministar za ljudska prava Milan Marković kaže da ne postoji nijedan opravdan razlog da Albanci i Bošnjaci u Sandžaku, Preševu i Bujanovcu bojkotuju popis.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

22:09

Default images

"Tako dramatičan potez se povlači samo u situaciji kada su ugrožena ljudska prava nekoj zajednici, grupi ljudi, a teško je reći da je bošnjačka manjina ugoržena u Srbiji, u situaciji kada ima predstavnike ne samo u parlamentu nego i u vladi", rekao je ministar Marković.

Marković kaže da je bojkot u Sandžaku politička tema, navodeći da su za to "više pozvani ministri iz Sandžaka, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin".

Činjenica je da je u Sandžaku teška situacija, rekao je Marković i naveo da je teško da veći pozanvalac Sandžaka ovde u Beogradu bude bilo ko od samih ministara iz Sandžaka i koje su sami ljudi odatle poslali da participarju u vlasti u Beogradu.

Marković je kazao da je odluka Albanaca u Preševu i Bujanovcu da bojkotuju popis doneta na relaciji Preševo - Bujanovac - Priština i ocenio da je za poslednje tri godine urađeno više nego u poslednjih 10, 20 godina, po pitanju ostvarivanja ljudskih prava i ostvarivanja interesa albanske nacionalne manjine.

"Potpuno je bilo neopravdano u ovom momentu povući ovako radikalana potez i to je njima jasno saopšteno iz delegacije Evrposke komisije u Srbijii OEBS-a", rekao je ministar Marković.

On je istakao da država neće odustati od primene standarda garantovanih nacionalnim manjinama, pre svega u oblasti obrazovanja i integracija u republičke institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: