O zahtevu Palestine u ponedeljak

Palestinski predsednik Mahmuda Abas podneo zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN uprkos protivljenju Izraela i SAD, zahtev se razmatra u ponedeljak.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

18:19

Default images

Predsedavajući SB UN Navaf Salam izjavio je večeras da će izvršno telo svetske organizacije u ponedeljak razmatrati zahtev o prijemu u članstvo palestinske države.

Prema tom zahtevu Palestinska država bi trebalo da obuhvati Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Mahmud Abas je podneo zahtev uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN i Izraela.

Abas je zahtev upućen Savetu bezbednosti UN za prijem Palestine u UN kao države članice predao danas generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu s kojim se sastao u sedištu UN u Njujorku.

Zvanična predaja zahteva smatra se istorijskim činom na koji su godinama čekali milioni Palestinaca.

Očekuje se da će proteći vreme dok palestinski zahtev ne bude razmatran u Savetu bezbednosti gde su SAD najavile veto, jer smatraju da su pregovori jedini put do palestinske nezavisnosti.

Palestinska strana se međutim odlučila na ovakav direktan potez nezadovoljna zastojem u pregovorima koji traje već godinu dana.

U propratnom pismu, palestinski predsednik od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna traži da prosledi zahtev za priznavanje Palestine Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN.

Portparol Ban Ki Muna potvrdio je da je Generalni sekretar UN dobio zahtev Abasa za priznanje države Palestine, a palestinska delegacija u UN saopštila je da nije ovlašćena da javnosti predstavi kopije svog zahteva sve dok ga generalni sekretar UN ne prosledi Savetu
bezbednosti.

Savet bezbednosti mogao bi da raspravlja o palestinskom zahtevu tek za nekoliko sedmica ili za nekoliko meseci. Zahtev palestinskih vlasti dovodi ih u direktnu konfrontaciju sa SAD, koje su ranije najavile da će uložiti veto u Savetu bezbednosti.

Predsednik Abas je na sastanku sa palestinskom dijasporom u jednom njujorškom hotelu najavio da će podneti zahtev Ban Ki Munu bez obzira na protivljenje SAD i Izraela.

"Mi ćemo to učiniti bez oklevanja i nastavićemo sa tim uprkos svim pritiscima", rekao je Abas.

Palestina je kao nezavisna država proglašena 1988. godine, s Jerusalimom kao glavnim gradom, iako je on pod kontrolom Izraela.

Kao nezavisnu državu Palestinu priznaje više od 120 država u svetu, od kojih neke de facto, a neke de jure, sve članice Arapske lige, ali u UN ima samo status posmatrača i nije priznata kao nezavisna država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: