Koštunica: Vapaj za novom vladom

Lider DSS Vojislav Koštunica smatra da su vanredni izbori i obrazovanje nove vlade jedino rešenje za loše stanje u kojem je Srbija.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2011.

14:32

Default images

Po njegovom mišljenju nova vlada koja bi obezbedila razvoj Srbije i ostvarila nacionalno jedinstvo odgovor je na svakodnevne vapaje građana zbog teških uslova života.

"Ovako se više ne može", rekao je bivši premijer, uz podsećanje da je Srbija, za vreme njegovog mandata imala značajan privredni rast, budžetski suficit, velike investicije i za četvrtinu veće plate nego danas.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije ima matematičku, "jedva napabirčenu" većinu u parlamentu, ali je odavno izgubila poverenje i autoritet kod naroda.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica kaže da članstvo te stranke u ovom trenutku želi samostalan nastup na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ipak, on tvrdi da njegova stranka ima dobru komunikaciju sa Srpskom naprednom strankom, sa kojom pre svega razgovara o razvoju Srbije kao najopštijem nacionalnom cilju od koga zavisi i obezbeđivanje suštinskih državnih interesa i normalan život građana.

"Idu u Evropsku uniju kao da je crkva"

Na pitanje da li će odnos prema EU biti kamen spoticanja za eventualno formiranje vlade sa SNS, nakon predstojećih parlamentarnih izbora, Koštunica je kazao da su dve partije o tome razgovarale i da su svesne da tu imaju određene razlike, ali i slične stavove.

"Nas optužuju da smo antievropska stranka, ali je DSS u najdubljem smislu orijentisana prema Evropi, imajući u vidu da je Evropa i dublja i veća ideja od EU, kao i da nisu sve evropske države članice EU", objasnio je predsednik DSS.

Dodao je da Srbija treba pre svega da vodi računa o svojim interesima, a ne da EU pristupa kao da je crkva, a briselskim uslovima kao da su dogme.

"Ja mislim da će građani Srbije ispoljiti taj realizam na izborima i odupreti se pokušajima da se spolja utiče na najkrupnija unutrašnja pitanja", rekao je on.

Dodao je da građani imaju i primer Republike Srpske, gde je sama ideja demokratije ozbiljno ugrožena brojnim intervencijama spoljnog faktora.

Prema njegovim rečima, RS je jedina funkcionalna u BiH, jer je BiH paralisana i ugrožena pre svega zbog nasilnih promena Dejtonskog sporazuma koji nije odgovarao velikim silama kada su želele da unitarizuju BiH.

Lider DSS je kazao da se sa jedne strane želi unitarizacija BiH, dok se istovremeno vrši dezintegracija Srbije, stvaranjem lažne države Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: