Purda ne želi u Srbiju

Tihomir Purda, hrvatski državljanin uhapšen u BiH na osnovu poternice iz Srbije, odlučno se protivi izručenju Srbiji, izjavio je njegov advokat.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.01.2011.

13:46

Default images

"Purda nije dobro podneo činjenicu da ga u Srbiji traže zbog navodnih ratnih zločina i izričito se protivi izručenju", izjavio je advokat Dražen Zubak.

"Purda je dovoljno traumatizovan činjenicom da je i sam bio zatvorenik srpskih logora i ne veruje da bi ga u Srbiji očekivalo pošteno suđenje", rekao je Zubak i dodao da niko zapravo ni ne zna za šta se Purda tačno tereti.

Zubak,zastupa Purdu po službenoj dužnosti dok ga ne zameni drugi advokat.

Purda je izrazio protivljenje izručenju Srbiji i na raspravi o izručenju održanoj u Sudu BiH prošle sedmice, pa je sud naložio pokretanje redovnog postupka predviđenog u takvim slučajevima.

Hrvatski ministar pravde izjavio je da će se posle sutrašnjeg sastanka sa srpskom koleginicom Snežanom Malović znati da li će slučaj Tihomira Purde, osumnjičenog za ratne zločine u Vukovaru, moći da bude ustupljen Hrvatskoj.

Malovićeva i Bošnjaković će na tom sastanku razgovarati i o slučaju uhapšenog veterana Purde i prebacivanju njegovog slučaja u Hrvatsku.

"Mi upravo zbog toga sutra imamo sastanak, a poslaćemo vam saopštenje o onom što dogovorimo", rekao je Bošnjaković za internet stranu tportal.hr, demantujući tvrdnje nekih medija da Beograd prepušta slučaj Hrvatskoj.

Purdi je određen pritvor od 18 dana, što je i rok do kada pravosuđe Srbije mora da dostavi Sudu BiH formalni zahtev za izručenje uz potrebnu dokumentaciju.

U slučaju potrebe i na izričit zahtev iz Srbije, rok za podnošenje zahteva za izručenje i dostavu dokumentacije može biti produžen do 40 dana i to je maksimalni period do kog se Purda može držati u pritvoru u BiH, naveli su mediji.

"Ako zahtev ne stigne do tada, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu", rekao je Zubak.

Purda je u pritvorskom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Zenici čiji se kapaciteti koriste i za potrebe Suda BiH koji u Sarajevu ima tek manju pritvorsku jedinicu.

Policija BiH uhapsila je Purdu (41) prošle srede prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje na osnovu Interpolove poternice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Purda se tereti da je zajedno s dve osobe učestvovao u namernom ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: