Umro Momo Kapor

U Beogradu je danas u 73. godini preminuo Momo Kapor, jedan od najpoznatijih srpskih pisaca, slikar i novinar.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

14:56

Default images

Momo Kapor je bio kompleksan umetnik, prvo slikar, a nakon objavljvanja romana ”Foliranti“ 1975. godine svojevrsni fenomen u jugoslovenskoj književnosti i jedan od načitanijih pisaca na ovim prostorima. Poslednjih decenija javnost ga, međutim, pamti i po tvrdim nacionalističkim stavovima, a bio je i član odbora za odbranu istine o Radovanu Karadžiću.

Momo Kapor bio je začetnik urbane srpske književnosti. Promovišući duh grada a pre svega Beograda, bio je jedan od najpopluarnijih pisaca na jugoslovenskim prostroima.

“Pisac u farmerkama”, kako su ga zvali, ubrzo je nakon objavljvianja prvog romana "Foliranti" 1975. godine postao svojevrsni književni fenomen, kaže za B92 književnik i književni kritičar Vasa Pavković.

“Momo Kapor je negde od sredine 70-ih pa sve negde do 90-ih pisao veoma inovativne i moderne knjige. On je bio pravi urbani pisac i pre svega romanima ‘Foliranti’, ‘Zoe’, ‘Beleškama jedne Ane’, pa i nekim knjigama koje su kasnije došle, a koje su bile vrlo ambiciozne, recimo ‘Knjiga žalbi’ ili ‘Zelena čoja Montenegra’, uspostavio je čak i neke standarde urbane književnosti”, podseća Pavković.

“Ja mislim da je on bio pre svega promoter te takozvane proze u trapericama ili proze u farmerkama“, kaže on.

Momo Kapor je bio autor i brojnih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko filmova – između ostalih i “Valter brani Sarajevo”.

Ono po čemu će svakako ostati upamćen su brojna književna dela i romani među kojima su “Provincijalac”, “Beleške jedne Ane”, “Ada”, serijal knjiga o Begradu 011, kao i “Una” i “Knjiga žalbi” po kojima su snimljeni i filmovi.

Poslednje dve decenije javnost je Momu Kapora mnogo više mogla da prati kroz svojevrsni politčki angažman.

Tokom 90-ih bio je miljenik Miloševićevih medija, zastupajući tvrdu nacionalističku struju, a bio je i član komiteta za Odbranu istine o Radovanu Karadžiću.

Vasa Pavkoić kaže da to nikako ne sme da zamagli njegovo stvaralaštvo koje je ostavilo ozbiljan trag u srpskoj umetnosti. ”Jednostavno može se odvojiti jedan izuzetno moderan pisac kakav je Momo Kapor bio u neke dve decenije svog stvaralaštva i pisac koji je u 90-im pisao neke drugačije tekstove, drugačije se odnosio kada je sa jednog kosmopolitskog, beogradskog ili libertinskog duha ušao u neke druge vode i počeo da zastupa i nacionalnu ili nacionalističku ideologiju, to ne bi trebalo mešati i nije Momo Kapor prvi i jedini pisac koji je tako nešto uradio”, podseća on.

“Videće se velika praznina kako u našem književnom svetu tako i u svetu likovne umetnosti. On je bio jedan od najboljih crtača koje smo imali i sam je voleo da kaže da je ‘najbolji crtač među piscima’ i može biti najbolji pisac među crtačima“, ocenjuje Pavković.

Momo Kapor rođen je u Sarajevu 1937. godine, ali se odmah nakon završetka Drugog svetskog rata sa preselio u Beograd u kome je ostao do kraja života, postavši svojevrsni hroničar grada. Slikarstvo je diplomirao 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Uzrok smrti Mome Kapora nije saopšten, ali je u medijima bilo poznato da je bolovao od raka grla.

O smrti i karijeri poznatog pisca možete čitati i u našoj rubrici Kultura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: